Επίπεδο Β1

Γ. Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Πριν από λίγο καιρό διαβάσατε το παρακάτω κείμενο και επειδή η υγιεινή διατροφή του παιδιού σας σας απασχολεί ιδιαίτερα, κρατήσατε κάποιες σημειώσεις. Σήμερα βρήκατε τις σημειώσεις αυτές και ξαναδιαβάζετε το κείμενο για να δείτε αν τις κρατήσατε σωστά. Καθώς το διαβάζετε σημειώνετε, όπως στο παράδειγμα, ποιες απ’ αυτές συμφωνούν με το κείμενο.

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ στην ανατροφοδότηση κάθε απάντησης για να τη διαβάσετε σε περίπτωση που δεν φαίνεται ολόκληρη.

Η καντίνα της μαμάς είναι η καλύτερη

Τα περισσότερα σχολικά κυλικεία πωλούν ανθυγιεινές τροφές για τα παιδιά. Οι ειδικοί λένε ότι η προετοιμασία κολατσιού από το σπίτι για τα μικρότερα παιδιά αλλά και για τους εφήβους είναι μια καλή λύση για να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα ελληνόπουλα σήμερα είναι διπλάσια απ΄ό,τι πριν από 25 χρόνια και ζυγίζουν κατά μέσον όρο τρία κιλά περισσότερο απ΄ό,τι πριν από δεκαπέντε χρόνια. Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν να παρασκευάζουν οι γονείς πιο υγιεινά παιδικά γεύματα για το σχολείο, όπως φρούτα, σάντουιτς, σπιτική πίτα, σπιτικό κέικ, ώστε να μη φάνε τα παιδιά τυρόπιτες, γαριδάκια ή πατατάκια, σοκολάτες και αναψυκτικά. Επίσης, καλό είναι οι μαθητές να έχουν μαζί τους, όχι ένα μεγάλο γεύμα, αλλά δύο-τρία μικρά γεύματα στο σχολείο, τα οποία θα τρώνε σε ξεχωριστά διαλείμματα και όχι μια και έξω. Επειδή όμως τα παιδιά ποτέ δεν θα σταματήσουν να ζητούν λιχουδιές, είναι χρήσιμο μία μόνο φορά την εβδομάδα να μπορούν να τρώνε για πρωινό ένα κρουασάν, πάντοτε όμως μαζί με ένα ποτήρι γάλα.


Πηγή: Το βήμα: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=354928

ΝΑΙΟΧΙ
1. Σύμφωνα με το κείμενο, υπάρχουν κάποια σχολικά κυλικεία που πωλούν υγιεινές τροφές.
2. Η λέξη ‘κολατσιό’ στην 2η γραμμή του κειμένου αναφέρεται στα μικρά γεύματα που παίρνουν τα παιδιά.
3. Τα ελληνόπουλα σήμερα είναι περισσότερα αλλά όχι πιο βαριά από ό,τι πριν από 15 χρόνια.
4. Σύμφωνα με το κείμενο, τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε συχνά και μικρά γεύματα στο σχολείο.
5. Ο τίτλος του κειμένου αναφέρεται στην απασχόληση των μαμάδων στην καντίνα του σχολείου.
6. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε καθόλου γλυκά.
7. Το κείμενο υποστηρίζει ότι το σπιτικό φαγητό δεν παχαίνει.

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή