Επίπεδο Β1

Α. Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο για τους τρόπους καλής συμπεριφοράς. Επιλέξτε ποιες από τις συμβουλές που βλέπετε στον πίνακα συμφωνούν με το κείμενο.

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ στην ανατροφοδότηση κάθε απάντησης, για να τη διαβάσετε σε περίπτωση που δεν φαίνεται ολόκληρη.

Τρόποι Καλής Συμπεριφοράς και…Γεωγραφία

Το τι χαρακτηρίζεται ως "καλή συμπεριφορά" φαίνεται να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα χέρια απαγορεύεται να ακουμπούν στο τραπέζι πριν αρχίσει το γεύμα. Στη Δανία άνδρες και γυναίκες μοιράζονται τον λογαριασμό στα εστιατόρια. Στην Κύπρο όμως, κανένας άντρας δεν θα επιτρέψει σε μια γυναίκα να πληρώσει. Στην Ασία οι οικοδεσπότες ούτε που σκέφτονται να προσφέρουν κάποιο φαγητό στους επισκέπτες, γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα τους προσβάλουν. Στο Ουζμπεκιστάν, πάλι, μπορείτε να προσφέρετε φρούτα στους οικοδεσπότες, αλλά είναι μεγάλη προσβολή να πάτε ως δώρο ποτό ή φαγητό όταν σας έχουν καλέσει σε γεύμα. Αντίθετα, στην Αυστραλία και στον Καναδά πρέπει να φέρετε τις μπίρες ή το κρασί σας, όταν σας καλούν σε ένα γεύμα ή σε ένα πάρτι! Σε αρκετές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπως στην Ινδία, μπορείτε να φάτε με τα χέρια. Αν βάλετε το πιρούνι σας για να τσιμπήσετε κάτι από μια πιατέλα, θα σας θεωρήσουν αγενείς. Στην Ολλανδία η οικοδέσποινα σερβίρεται πρώτη, ενώ στην Ιαπωνία ο ένας σερβίρει τον άλλον και κανένας δεν σερβίρει τον εαυτό του.


Πηγή: Savoirvivre: Διεθνείς κανόνες καλής Συμπεριφοράς

 ΝΑΙΟΧΙ

1. Βρίσκεστε στην Αγγλία και τρώτε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου.

Καλύτερα να κρατήσετε τα χέρια σας κάτω από το τραπέζι.

2. Είστε γυναίκα στη Δανία και τρώτε με τον Δανό φίλο σας σας.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα, αφού η παρέα σας θα κεράσει.

3. Βρίσκεστε στην Ασία και σας καλούν σε κάποιο σπίτι.

Μην περιμένετε να σας προσφέρουν κάτι για φαγητό.

4. Αν σας καλέσουν για φαγητό στο Ουζμπεκιστάν, είναι καλό να μαγειρέψετε κάτι και να το πάτε.

5. Η φίλη σας από την Ινδία σας καλεί στο σπίτι της.

Μην ζητήσεις πιρούνια και μαχαίρια.

6. Είστε καλεσμένη στο σπίτι της Ολλανδής φίλης σας.

Σίγουρα θα σας προσφέρει το πρώτο πιάτο.

7. Αν βρεθείτε στην Ιαπωνία και τρώτε με τους φίλους σας Ιάπωνες, πρέπει να σερβίρετε κάποιον άλλον και όχι τον εαυτό σας.

8. Ο Αυστραλός φίλος σας σάς καλεί στο πάρτι του.

Ετοιμαστείτε να κεράσετε όλες τις μπύρες στο πάρτι.

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή