Επίπεδο Α2

Β. Λεξιλόγιο

Διαβάστε το κείμενο και βρείτε τις λέξεις που λείπουν. Μόνο μία απάντηση είναι σωστή για κάθε αριθμό.

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί, για λίγο χρόνο, η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ σε κάθε απάντηση για να δείτε ξανά την ανατροφοδότηση.

Γραφικό

Ο 80χρονος Σουηδός ποιητής Τούμας Τρανστρέμερ κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011. Ποιήματά του μπορούμε να διαβάσουμε σε πάνω από πενήντα και στα ελληνικά.

Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1931 στη Στοκχόλμη. Έχει πτυχίο στην Ψυχολογία. Σε ηλικία 23 ετών, γράφει την πρώτη του συλλογή με τίτλο «17 ποιήματα». Ακολουθούν πολλά ακόμη ποιήματα και πολλά βραβεία. Το 1990 αρρωσταίνει, αλλά να γράφει ποιήματα. Σήμερα περνάει τα πρωινά του ακούγοντας κλασική μουσική και παίζει πιάνο μόνο με το αριστερό του χέρι, γιατί το δεξί του δεν μπορεί να το μετά την αρρώστια του.

Ο Τρανστρέμερ είναι ένας από τους πιο μεγάλους ποιητές της Σουηδίας και έχει σημαντική θέση στη σουηδική και τη διεθνή λογοτεχνία. Τα ποιήματα του είναι γεμάτα μεταφορές και εικόνες. απλές εικόνες από την καθημερινή ζωή και τη φύση. Ο Τρανστρέμερ ο ίδιος αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο κι όχι μόνο μέσα από τα ποιήματά του. Ο Αμερικανός ποιητής Ρόμπερτ Μπλάι μετέφρασε στα αγγλικά μεγάλο μέρος του έργου του Τρανστρέμερ κι έτσι ο ποιητής έγινε σε όλο τον κόσμο.


Προσαρμογή από άρθρο στον ιστότοπο
http://entertainment.in.gr/html/ent/798/ent.113798.asp
Δημοσίευση: 06 Οκτωβρίου 2011

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή