ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θέματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας 

Διάλεκτος 

Μαρία Κακριδή-Φερράρι (2007) 

Η διαλεκτική Ιταλία

Παράλληλα με τις λογοτεχνικές αυτές διαμάχες για μια γραπτή χρήση η οποία όμως αφορούσε τελικά μια περισσότερο ή λιγότερο αυστηρή τοσκανική, οι Ιταλοί εξακολουθούσαν, από την εποχή ακόμη του Μεσαίωνα, να μιλούν τις διαλέκτους που κατάγονταν από τη λατινική· οι περισότερες από αυτές τις διαλέκτους επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

Πρέπει καταρχήν να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ ομιλητών που προσκολλώνται στην ιταλική και αυτών που προσκολλώνται σε άλλες διαλέκτους του ρομανικού κλάδου, όπως η καταλανική στη Σαρδηνία και η γαλλοπροβηγκιανή κυρίως στην Κοιλάδα της Αόστας, η προβηγκιανή σε κάποιες κοιλάδες των νότιων Άλπεων, η ισπανοεβραϊκή (ladino) και η φριουλική στις κεντρικές Άλπεις.

Οι διάλεκτοι που συνδέονται με την ιταλική μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κύριες ομάδες από όπου αναδύεται, γύρω από την τοσκανική, μια κεντρική ομάδα που εκτείνεται προς τον Νότο μέσω μιας μεταφορικής ζώνης από το Λάτιο μέχρι τις ακτές της Αδριατικής, μεταξύ Πεζάρο και Αγκόνας, και καταλήγει σε μια νότια ομάδα. Υπάρχει επίσης μια βόρεια ομάδα που διακρίνεται πιο ξεκάθαρα από την κεντρική ομάδα μέσω μιας γραμμής που ξεκινά από τη Σπέτσια, κοντά στη Γένοβα, μέχρι το Ρίμινι και τις ακτές της Αδριατικής (βλ. χάρτη "Ρομανικές διάλεκτοι της Ιταλίας").

ΧΑΡΤΗΣ: ΡΟΜΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Στον χάρτη αυτόν καταγράφονται μόνο οι ρομανικές διάλεκτοι. Οι ενδείξεις μέσα σε παρενθέσεις δηλώνουν ρομανικές γλώσσες, όχι όμως ιταλορομανικές. Η γαλλική υπογραμμίζεται γιατί είναι η επίσημη γλώσσα στην Κοιλάδα της Αόστας.

Μετάφραση Μαρία Χρίτη

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούν 2010, 10:41