Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ιανουάριος 2019

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο (†11 Αυγούστου 2020)

    Το Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και ο πρόεδρός του Ι. Ν. Καζάζης εκφράζουν το πένθος όλου του ερευνητικού και διοικητικο-οικονομικού προσωπικού του ΚΕΓ, για την αποδημία του Ντίνου Χριστιανόπουλου, σημαντικού ποιητή, εκδότη, φιλολόγου και μεταφραστή, που έθεσε στην υπηρεσία των ελληνικών γραμμάτων την ακέραιη προσωπικότητα και τη σπάνια αφοσίωσή του στην τέχνη. Ο Χριστιανόπουλος στήριξε έμπρακτα το έργο του ΚΕΓ. Δικό του επίτευγμα είναι πανηγυρική μονογραφία για τις μεταφράσεις του Εθνικού Ύμνου του Σολωμού σε όλες τις γλώσσες, που παραγγέλθηκε στο ΚΕΓ από το Ίδρυμα της Βουλής και κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο.

    12 Αύγ 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Συνέδριο: Κυριάκου Χαραλαμπίδη Επίσκεψις: O ποιητής των ευρέων ελληνικών οριζόντων (31/1-2/2/19)

    Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων ΕΛΠΟΛ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Δήμος Αγλαντζιάς και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού συνδιοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κυριάκου Χαραλαμπίδη Επίσκεψις: O ποιητής των ευρέων ελληνικών οριζόντων».

    Το Συνέδριο διεξάγεται με την ευγενή χορηγία του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος "Φώτος Φωτιάδης" και με χορηγό επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

    Στις 31 Ιανουαρίου 2020, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες ποιητές, προταθείς για βραβείο Νόμπελ από έξι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτοχος του Κρατικού Βραβείου Ποίησης της Κύπρου (τρεις φορές), της Ελλάδας (μία) και της Ακαδημίας Αθηνών (δύο φορές, τη δεύτερη για το σύνολο του ποιητικού του έργου), αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συμπληρώνει ογδόντα χρόνια ζωής (1940-) και σχεδόν εξήντα χρόνια δημιουργικού βίου (1961-). Παρότι η πνευματική του παραγωγικότητα συνεχίζεται ακάθεκτη (η τελευταία του συλλογή δημοσιεύτηκε το 2017, ενώ μία ακόμη είναι σχεδόν έτοιμη για το τυπογραφείο), τα δύο αυτά μεγάλα ορόσημα, σε συνάρτηση και με την κυκλοφορία της συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του εντός του 2019, επιβάλλουν και επιτρέπουν μια συνολική θεώρηση-ρετροσπεκτίβα στο έργο του με τη μορφή διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου.

    Το συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Διαλεκτική» (Πολιτιστικό Κέντρο ΣΠΕ Αγλαντζιάς – Παλιά πλατεία).

    29 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΚΕΓ: Χίλιες εκδόσεις, τριάντα χιλιάδες άρθρα για τη νεοελληνική λογοτεχνία

    Περισσότερες από χίλιες έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις (κυρίως πρακτικά συνεδρίων, ημερίδων και επιστημονικών συναντήσεων) καθώς και τριάντα χιλιάδες περίπου άρθρα για τη νεοελληνική λογοτεχνία και φιλολογία μπορείτε να αναζητήσετε στη βάση δεδομένων Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας που διατηρεί και ενημερώνει συνεχώς το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Αναζητήστε συγγραφείς, τίτλους και θέματα ή λέξεις-κλειδιά και, για πολλά από αυτά, διαβάστε on line το περιεχόμενο.

    Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός με νέα δεδομένα της αναλυτικής βιβλιογραφίας των Συμμείκτων Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στην οποία καταγράφονται τα εκδοτικά στοιχεία και τα περιεχόμενα των σύμμεικτων τόμων της νεοελληνικής φιλολογίας που δημοσιεύτηκαν από το 1926 και μετά. Από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα (Ιανουάριος 2019) εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 94 επιπλέον τίτλοι σύμμεικτων τόμων που αντιστοιχούν σε 2.312 άρθρα. Οι πληροφορίες και τα μεταδεδομένα για το νέο υλικό είναι αναζητήσιμα με απλή και σύνθετη αναζήτηση καθώς και μέσω αλφαβητικού ευρετηρίου συγγραφέων, τίτλων άρθρων και βιβλίων, και θεμάτων. Σήμερα η βάση περιλαμβάνει δεδομένα για 1.086 τόμους και 30.069 άρθρα. Η έρευνα, καταγραφή και ανάρτηση των δεδομένων γίνεται στο πλαίσιο βιωσιμότητας του έργου και εντάσσεται στις δράσεις του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ.

    Τα ποσοτικά δεδομένα της καταγραφής αποτυπώνουν το αμείωτο επιστημονικό ενδιαφέρον και τη συγγραφική δραστηριότητα των νεοελληνιστών, ενώ τα περιεχόμενα χαρτογραφούν τις τάσεις και προτιμήσεις της έρευνας τα τελευταία χρόνια.

    11/2015 699 εκδόσεις 20.066 άρθρα
    11/2016 832 εκδόσεις 23.858 άρθρα
    01/2017 850 εκδόσεις 24.556 άρθρα
    12/2017 992 εκδόσεις 27.757 άρθρα
    01/2019 1.086 εκδόσεις 30.069 άρθρα

    Επισκεφτείτε τα Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας πατώντας εδώ

    24 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη αφιερωμένη στο έργο του Αλέξη Δημαρά (31/1/19)

    Η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ερευνών Νεοελληνικής Εκπαίδευσης (ΚΕΝΕΚ), αναπόσπαστου τμήματος της Εταιρείας Σπουδών, εντάχθηκε με απόφαση του ΔΣ της Εταιρείας Σπουδών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Με την ευκαιρία της δωρεάς αυτής, διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Αλέξη Δημαρά, του επί σειρά ετών προέδρου της Εταιρείας Σπουδών και βασικού εμπνευστή της ιδέας ίδρυσης του ΚΕΝΕΚ.
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων), με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

    24 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα στην Εθνική Βιβλιοθήκη: Αρχαία ελληνική τραγωδία και θρησκεία: η επικαιρότητα του John Gould (26/1/19)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Λόγος 6, και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Αρχαία ελληνική τραγωδία και θρησκεία: η επικαιρότητα του John Gould». Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, από 10:00 έως 14:30, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

    22 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Άρθρα του Φάνη Ι. Κακριδή στην Πύλη για την ελληνική γλώσσα (δημοσιευμένα στη σειρά ψηφιοποιημένων Περιοδικών Λόγου και Τέχνης)

    Εννέα συνολικά άρθρα του Καθηγητή κλασικής φιλολογίας Φάνη Ι. Κακριδή († Ιανουάριος 2019) φιλοξενούνται στον ιστοσελίδα (βάση δεδομένων) ψηφιοποιημένων Περιοδικών Λόγου και Τέχνης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για κείμενα που ο πρόσφατα εκλιπών Καθηγητής δημοσίευσε στα περιοδικά για την εκπαίδευση Έκφραση (περιοδική έκδοση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Φθιώτιδας) και Φιλόλογος (περιοδική έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης) καθώς και στο λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Πορεία την δεκαπενταετία 1994-2008. Τα άρθρα αφορούν θέματα διδασκαλίας της αρχαιοελληνικής γραμματείας, σχόλια και βιβλιοπαρουσιάσεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη σημερινή του πρόσληψη στην εκπαίδευση και την κοινωνία.

    22 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Γ' Διεθνές Συνέδριο: Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες (28-30/3/19)

    Πρόσκληση συμμετοχής για το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο υπό τον γενικό τίτλο "Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες", Λευκωσία 28-30 Μαρτίου 2019, με θέμα "Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία”.

    Συνδιοργανωτές: Ε.Κ.Π.Α. (Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας), Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (Δ.Μ.Ε. - Π.Ι.).

    22 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Έφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος Σαράντος Καργάκος

    Εφυγε από την ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Ι. Καργάκος. Είχε δημοσιεύσει 75 βιβλία ιστορικού κυρίως περιεχομένου και αρκετές γλωσσικές μελέτες, ενώ είχε γράψει εκατοντάδες άρθρα σε διάφορα περιοδικά.

    15 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Ψήφισμα του Δ.Σ. του ΚΕΓ για τον Φάνη Κακριδή

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Το ΚΕΓ εκφράζει το πένθος του Δ.Σ. και του ερευνητικού και διοικητικο-οικονομικού προσωπικού του, για την αποδημία του Φάνη Κακριδή, διαπρεπούς φιλολόγου και σπάνιου δάσκαλου.

    Το ΚΕΓ είχε όλα αυτά τα χρόνια την αμέριστη συμπαράσταση του Φάνη, με τον οποίο συνεργάστηκε ουσιαστικά.

    Το ΚΕΓ, που δεν μπόρεσε να εκπροσωπηθεί σε επίπεδο ΔΣ κατά την ημέρα της κηδείας, λόγω των καιρικών συνθηκών, εκφράζει στους οικείους του τα βαθύτατα συλλυπητήριά του και επιφυλάσσεται να τιμήσει τη μνήμη του Φάνη Κακριδή με τρόπο αρμόζοντα στη μεγάλη και ουσιαστική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και στην ελληνική παιδεία.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
    Ιωάννης Καζάζης , Πρόεδρος
    Αντώνιος Ρεγκάκος, Ακαδημαϊκός
    Αικατερίνη Κόικα
    Γεώργιος Γιαννάκης
    Κωνσταντίνα Κοτταρίδη

    14 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Ομιλία στο ΕΚΠΑ: Διάλεκτος: το ταξίδι μίας γλωσσολογικής έννοιας από την αρχαιότητα έως σήμερα (15/1/19)

    Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, ώρα 14.00 μμ, στo Εργαστήριο Η/Υ (8ος όροφος) της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των «Επιστημονικών Συναντήσεων» του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας η ομιλία του Dr Raf Van Rooy (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Research Foundation – Flanders (FWO) & University of Leuven (KU Leuven)) με θέμα: Διάλεκτος: το ταξίδι μίας γλωσσολογικής έννοιας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα νέα ελληνικά.

    14 Ιαν 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3   Επόμενο >