Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

13 Δεκ. 2018

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Δελτίο Τύπου για την προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις ελληνικές φυλακές μεταξύ Υπ. Παιδείας, Υπ. Δικαιοσύνης και ΚΕΓ

    Προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις ελληνικές φυλακές, υπέγραψαν την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στο Υπουργείο Παιδείας, παρουσία των Υπουργών Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Ηλίας Γεωργαντάς, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτύχιος Φυτράκης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Ιωάννης Καζάζης.

    Η δράση αυτή για την παροχή βασικών γνώσεων ελληνικής γλώσσας στους αλλοδαπούς, έλληνες ρομά και μουσουλμάνους κρατουμένους έρχεται να επιστεγάσει τη σταθερή και συστηματική συνεργασία των δύο Υπουργείων τα τελευταία 4 χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Πράγματι από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει ριζικά η εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος ως προς την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Τα σχολεία στις φυλακές σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 11 σε 20) ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Ειδικότερα:

    - Ιδρύθηκαν τέσσερα (4) νέα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις φυλακές Χανίων, Νιγρίτας, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας και ένα (1) παράρτημα ΣΔΕ στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.
    - Ιδρύθηκαν τέσσερα (4) Δημοτικά Σχολεία στις φυλακές Κομοτηνής, Ελεώνα Θηβών (γυναικών), Ναυπλίου και Γρεβενών.
    - Επαναλειτούργησε το ΣΔΕ στη φυλακή Δομοκού και αυτονομήθηκε/ μετεγκαταστάθηκε το ΣΔΕ στη φυλακή Πάτρας.
    - Λειτούργησε πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας στη φυλακή Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
    - Ενισχύθηκε η πρόσβαση των κρατουμένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως εξής:
    Ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης φοιτητών και σπουδαστών κρατουμένων: ηλεκτρονική επιτήρηση, παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων, συμμετοχή στις εξετάσεις.
    - Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) το 2016 και εξασφάλιση, μεταξύ άλλων, 20 θέσεων – υποτροφιών ετησίως σε προπτυχιακά προγράμματα για κρατουμένους.

    Η προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε δηλώνει τη δέσμευση των δύο Υπουργείων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εξειδικευμένων και σύγχρονων προγραμμάτων τα οποία θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού των φυλακών, όπως είναι η ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς κρατουμένους, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των φυλακών της χώρας, καθώς και για κρατουμένους με ανεπαρκείς γνώσεις ελληνικών, Έλληνες πολίτες ιδίως Ρομά και μουσουλμάνους. Η διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές αλλά και η προετοιμασία της επανένταξης και η πρόληψη της υποτροπής είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από αυτή τη δράση που απευθύνεται στους πλέον αποκλεισμένους πληθυσμούς, ακόμα και των φυλακών.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σύνθετο όσο και πολυπαραγοντικό αυτό σχεδιασμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας θα αποτελέσει εργαλείο καθημερινής επιβίωσής τους μέσα στη φυλακή αλλά και εργαλείο επανένταξή τους στην κοινωνία».

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου στάθηκε κυρίως στη σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Δημοτικά Σχολεία), σε κάθε κατάστημα κράτησης.

    14 Δεκ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ (13/12/2018)

    Στο Colloquium που διοργανώνεται από τις κατευθύνσεις ΝΕΦ και ΓΣΓ του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, θα μιλήσει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 19.00, η ομότιμη καθηγήτρια Θεωρίας Λογοτεχνίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Τζούμα, με θέμα: Έρως-Μύθος. Η θρησκευτική, φιλοσοφική και πολιτισμική του ιστορικοποίηση.
    στο Σπουδαστήριο Μ.Ν.Ε.Σ., αίθουσα 208
    (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής)
    Περισσότερες πληροφορίες: https://www.lit.auth.gr/node/6493

    10 Δεκ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Προκήρυξη ποιητικού διαγωνισμού για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

    Ο Δήμος Καλαβρύτων προκηρύσσει το διαγωνισμό "Αθλον ποιήσεως Γιάννης και Λένα Στρέφη Κουτσοχέρα" για το καλύτερο λυρικό ποίημα, εμπνευσμένο από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
    Για την Α΄/Βάθμια και Β'/Βάθμια Εκπαίδευση τα ποιήματα θα επιλέξουν οι διδάσκοντες φιλόλογοι και δάσκαλοι, ένα από κάθε σχολείο και θα τα υποβάλλουν στο Δήμο Καλαβρύτων, σύμφωνα με τους όρους της Προκήρυξης. Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα ποιήματα να αποσταλούν κατευθείαν στο Δήμο Καλαβρύτων.
    Αρμόδια Επιτροπή θα αξιολογήσει και θα βραβεύσει τα ποιήματα. Η επίδοση των Βραβείων θα γίνει στο Δημαρχείο Καλαβρύτων, σε επίσημη τελετή, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

    11 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >