Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

18 Οκτ. 2017

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    H Μάργκαρετ Άτγουντ τιμήθηκε με το βραβείο Φραντς Κάφκα 2017

    Η Καναδή συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός Μάργκαρετ Άτγουντ τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Φραντς Κάφκα 2017 για το σύνολο του έργου της, σε μια τελετή στην Πράγα.

    18 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Tο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιηθεί ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης και
    Προέδρου του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών», Α.Π.Θ, Δ. Σφενδόνη-Μέντζου με θέμα: Οι Αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τη ζωή.

    17 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διημερίδα: 100 χρόνια από την οκτωβριανή επανάσταση: Ουτοπία και ματαίωση, πρωτοπορίες και κοινωνική αλλαγή (17-18/10/17)

    Ο Οκτώβρης του 1917 συγκαταλέγεται αναμφίβολα στα γεγονότα σταθμούς του 20ού αιώνα, καθώς έθεσε σε κίνηση μια μακρόχρονη όσο και πολύσημη ιστορική δυναμική. Η ερμηνεία του, έναν αιώνα αργότερα, παραμένει ανοιχτή και διαμφισβητούμενη τόσο στον επιστημονικό όσο και στον δημόσιο λόγο. Πηγή έμπνευσης, αντικείμενο κριτικής ή και καταδίκης, δεν παύει να προκαλεί το ενδιαφέρον των ερευνητών και να υποβόσκει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σήμερα, εκατό χρόνια από την επανάσταση του 1917, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης οργανώνει στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2017 διημερίδα εκδηλώσεων λόγου και τέχνης με τίτλο «100 χρόνια από την οκτωβριανή επανάσταση: Ουτοπία και ματαίωση, πρωτοπορίες και κοινωνική αλλαγή» με σκοπό την αναστοχαστική συνομιλία παρελθόντος – παρόντος και την σύγχρονη αποτίμηση του ίδιου του γεγονότος, αλλά και όσων το πυροδότησαν, το συνόδευσαν και το διαδέχθηκαν τόσο στη μακρά διάρκεια όσο και στο άμεσο κοινωνικο-ιστορικό συγκείμενο. Στους άξονες προσέγγισης που θα επιστρατευθούν συγκαταλέγονται η ιστορική και ιδεολογική οπτική, η έμφαση στις κοινωνικές και πολιτισμικές διεργασίες, αλλά και η αξιολόγηση της κληρονομιάς του θυελλώδους Οκτώβρη του '17 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύλληψης των ιστορικών τομών που στοιχειοθετούν οι μεγάλες επαναστάσεις της νεωτερικότητας.

    16 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διάλεξη Stephanie Hemelryk Donald: Child Migrants in World Cinema (18/10/2017)

    Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 ώρα 20:30 στο 'Ξενία' στο Ρέθυμνο διάλεξη με τίτλο "Child Migrants in World Cinema" και ομιλήτρια την Καθηγήτρια Stephanie Hemelryk Donald.

    Η ομιλία θα εξετάσει κινηματογραφικές ταινίες που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το θέμα της πατρίδας/σπιτιού και της παιδικής ηλικίας στην σύγχρονη εποχή της εξαναγκαστικής μετανάστευσης και του εκτοπισμού, εποχή κατά την οποία οι παγκόσμιες συγκρούσεις δημιουργούν εκατομμύρια περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες και η σχέση ανάμεσα στον κινηματογράφο και την ιστορική καταγραφή αποκτά ξεχωριστή σημασία.

    Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

    16 Οκτ 2017 | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Εκδηλώσεις του Μουσείου Καζαντζάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (18-30/10 & 24/10/17)

    Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συνεχίζει και τον φετινό χειμώνα το ταξίδι του με δύο εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο του Έτους Νίκου Καζαντζάκη.

    Από 18 έως 30 Οκτωβρίου 2017, στο Φουαγιέ Α΄ του Θεάτρου, θα πραγματοποιηθεί Κινητή Έκθεση με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: η Ζωή και το Έργο». Η Έκθεση περιλαμβάνει εργογραφικά και βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Καζαντζάκη σε εικαστικές επιφάνειες που αναπλάθουν την αισθητική αντίληψη ενός μουσείου αφιερωμένου στον συγγραφέα που εξακολουθεί να διαβάζεται σε όλο τον κόσμο.

    Σχεδιασμός έκθεσης: Δημήτρης Καλοκύρης
    Κείμενα εργογραφίας: Λίτσα Χατζοπούλου
    Κείμενα βίου: Λευτέρης Χαρωνίτης
    Γραφιστικός σχεδιασμός: Αριάδνη Καλοκύρη
    Συντονισμός-επιμέλεια: Βαρβάρα Τσάκα
    Παραγωγή: Μουσείο Καζαντζάκη, © 2017

    Η έκθεση θα λειτουργεί τις ώρες παραστάσεων του ΔΘΠ

    Στις 24 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 8.30 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με έργα Κρητών συνθετών, με οκταμελή Λαϊκή Ορχήστρα που θα διευθύνει ο βραβευμένος με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» Χρήστος Λεοντής.

    Με τη μοναδική αυτή συναυλία, η μάνα Κρήτη, η «Εκατοντάπολις» πανάρχαια γη, με το τραγούδι των παιδιών της: Γιάννη Μαρκόπουλου (Λασίθι), Χρήστου Λεοντή (Ηράκλειο), Νίκου Μαμαγκάκη (Ρέθυμνο) και Μίκη Θεοδωράκη (Χανιά), τιμά τον μεγάλο της γιο Νίκο Καζαντζάκη.

    Τραγουδούν: Ιωάννα Φόρτη, Θοδωρής Βουτσικάκης, Πάνος Μπούσαλης.

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την ευγενική χορηγία του Βαγγέλη Μαρινάκη, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και με την υποστήριξη της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «η ΟΜΟΝΟΙΑ».

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    11 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα για το Έτος Καζαντζάκη (18/10/17)

    Ο Συνδέσμος Φιλολόγων Ν. Κορινθίας διοργανώνει ημερίδα για το Έτος Καζαντζάκη στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι στις 18 Οκτωβρίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τον Σύνδεσμό σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων.

    10 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα: Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών (18/10/17)

    Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων (European Language Resource Coordination – ELRC) με τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών». Η ημερίδα θα γίνει στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

    20 Σεπ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >