Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Οκτώβριος 2017

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

  Δελτίο Τύπου

  Από την 1η Νοεμβρίου 2017 τίθεται σε πλήρη λειτουργία η νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στη διεύθυνση www.greeklanguage.gr.

  Η ιστοσελίδα αποτελεί τον κεντρικό διαδικτυακό χώρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, και λειτουργεί ως κομβικό σημείο πληροφόρησης και διασύνδεσης των ποικίλων ηλεκτρονικών περιβαλλόντων εργασίας του φορέα.

  Η λειτουργική αυτή περιήγηση είναι μια ευσύνοπτη οργάνωση των θεματικών πεδίων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Βασική επιδίωξη είναι ο επισκέπτης να βρίσκει με απλό, ενιαίο και κατανοητό τρόπο τα θέματα που αναζητεί (π.χ. επιστημονική πληροφόρηση, πληροφορίες για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας, παραγγελίες εκδόσεων, οργανωτική δομή του φορέα, κ.λ.π.).

  Σημαντικό να αναφερθεί ότι η κατασκευή της ιστοσελίδας είχε μηδενικό κόστος για τον φορέα και το ελληνικό δημόσιο: υλοποιήθηκε τεχνικά εξ ολοκλήρου από τον εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη (ειδικότητας πληροφορικής ΠΕ19), αποσπασμένο εκπαιδευτικό που διατίθεται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας από το ΥΠΠΕΘ για την εκπόνηση επιστημονικού έργου.

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ευελπιστεί ότι η νέα ιστοσελίδα θα αποτελέσει τον «καθρέπτη» του φορέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εξυπηρετώντας τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τα θέματα που τους αφορούν.

  09 Νοέ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Έβδομος χρόνος λειτουργίας για τη Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων

  Η Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων συνεχίζει για έβδομο συνεχόμενο χρόνο και με αμείωτη επιτυχία τη λειτουργία της.

  Τις προηγούμενες χρονιές τη Λέσχη απασχόλησαν έργα μεταπολεμικών συγγραφέων που δεν βρίσκονται πια εν ζωή (Γιώργος Ιωάννου, Κοσμάς Πολίτης, Κώστας Ταχτσής, Δημήτρης Χατζής κ.ά.), καθώς και βραβευμένα βιβλία σύγχρονων πεζογράφων, μελών της Εταιρείας, οι οποίοι και παρευρίσκονταν στις συναντήσεις. Την περσινή χρονιά οργανώθηκαν και θεατρικές βραδιές, την ευθύνη των οποίων είχε η Δέσποινα Τομαζάνη.

  Αυτή τη χρονιά θα οργανωθούν θεματικές βραδιές, βασισμένες στο έργο μελών της Εταιρείας που έσκυψαν κυρίως πάνω σε ένα θέμα. Μ’ αυτή την ευκαιρία τα μέλη της Λέσχης θα γνωρίσουν αξιόλογους συγγραφείς με τους οποίους θα συνομιλήσουν. Κάθε φορά θα προτείνονται προς ανάγνωση βιβλία του εκάστοτε παρουσιαζόμενου συγγραφέα, ή και άλλα βιβλία σχετικά με το θέμα.

  31 Οκτ 2017 | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Διάλεξη John Esling: Phonetics: Voice quality and the vocal tract (31/10/17)

  Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 14:45, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του τ. προέδρου της International Phonetic Association, ομότ. καθηγητή John Esling (Παν/μιο Victoria, Καναδάς), με θέμα: Phonetics: Voice quality and the vocal tract. Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος "Φωνολογία της Νέας Ελληνικής". Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα 9 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής, Παν/μιο Κρήτης.

  30 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Δύο νέοι κύκλοι μαθημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης

  Με δύο νέους θεματικούς κύκλους μαθημάτων, συνεχίζεται η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018. Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις σε επιμέρους επιστημονικά θέματα.

  Για το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018, θα λειτουργήσουν οι εξής θεματικοί κύκλοι:

  "Το παιδί στον σύγχρονο κόσμο: κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις", που θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, 19:00-21:00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου)

  "Λόγος για τη ζωή, από την αρχαιότητα ως σήμερα", που θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, 19:00-21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2)

  30 Οκτ 2017 | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Προκήρυξη θέσης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου

  Προκήρυξη θέσης για διδάσκοντα στο πεδίο των νεοελληνικών σπουδών (Νεοελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και ιστορία από την πρώιμη νεοελληνική περίοδο μέχρι σήμερα) στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

  25 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Aπολογισμός Ημερίδας στη μνήμη του Ε. Πετρούνια: τοῦ ἑλληνίζειν ἀγαθοὶ διδάσκαλοι οἱ πολλοί: Τα γλωσσικά λάθη και η αξιοποίησή τους κατά τη γλωσσική διδασκαλία (21/10/17)

  Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ημερίδας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με θέμα «Τοῦ ἑλληνίζειν ἀγαθοὶ διδάσκαλοι οἱ πολλοί*: Τα γλωσσικά λάθη και η αξιοποίησή τους κατά τη γλωσσική διδασκαλία». Την ημερίδα, που ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο γλωσσολόγο - καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Πετρούνια (1934 - 2016), την παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα, κυρίως φιλόλογοι, ενώ μεταδόθηκε και διαδικτυακά μέσω live streaming.

  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Ζουράρις, ενώ με επιστολές τους χαιρέτισαν τις εργασίες της ημερίδας ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

  Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ, Ιωάννη Καζάζη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο του από κοινού μεταπτυχιακού τους προγράμματος «Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας».

  Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε ιδιαίτερα η συμβολή του αείμνηστου καθηγητή Πετρούνια στον χώρο της Γλωσσολογίας με το σημαντικό συγγραφικό του έργο, αλλά και το σπάνιο διδακτικό χάρισμά του να απλοποιεί τα πλέον πολύπλοκα και σύνθετα γλωσσολογικά φαινόμενα με τρόπο δημιουργικό και να τα κάνει κατανοητά στο ευρύ κοινό. Τα πρωτοποριακά στοιχεία του έργου του αναδείχθηκαν μέσω των ανακοινώσεων διακριμένων καθηγητών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, που συσχέτισαν το έργο του αείμνηστου Ευάγγελου Πετρούνια με το θέμα της ημερίδας. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με μεταπτυχιακούς φοιτητές πάνω στα χαρακτηριστικά και στη χρηστικότητα της σπουδής της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, την οποία συντόνισε η Polina Mackay, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

  25 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016

  Το Βραβείο Μετάφρασης Eργου Ξένης Λογοτεχνίας 2016 σε ελληνική γλώσσα, απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Διονύση Καψάλη για την μετάφραση του έργου «Aμλετ, Η τραγωδία του Άμλετ πρίγκιπα της Δανίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (εκδόσεις Gutenberg).

  24 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Διάλεξη Αλέξη Πολίτη: Η Βενετοκρατία με τα μάτια του Ρομαντισμού (1850-1880) (23/10/17)

  Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.30, θα πραγματοποιηθεί η 20η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Νίκου Παναγιωτάκη. Την διάλεξη θα κάνει ο Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και θα έχει θέμα: Η Βενετοκρατία με τα μάτια του Ρομαντισμού (1850-1880). Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Αίθουσα «Μανόλη Καρέλλη» - Ηράκλειο.

  20 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Διάλεξη Δ. Καψάλη: Μεταφράζοντας τον Σαίξπηρ (26/10/17)

  1η Εκδήλωση του Κύκλου Διαλέξεων του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, ΕΚΠΑ 2017-2018

  «Μεταφράζοντας τον Σαίξπηρ»
  Εισήγηση: Διονύσης Καψάλης, Ποιητής, μεταφραστής, διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας
  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 στο χώρο της
  Βιβλιοθήκης Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ (8ος όροφος, 829).

  20 Οκτ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (19-22/10/2017)

  To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει για ακόμη μία φορά στην πανελλαδική δράση "Περιβάλλον και Πολιτισμός", που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το θέμα της δράσης για το 2017 είναι: «Πνοές Ανέμων».

  Το Μουσείο έχει προγραμματίσει μια σειρά δραστηριοτήτων με τον τίτλο «Πνοές Ανέμων. Ανθρώπινη (ανα)πνοή και Αερικά». Πρόκειται για εκπαιδευτικές περιηγήσεις, θεματικές ξεναγήσεις και ένα θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ.

  18 Οκτ 2017 | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...9   Επόμενο >