Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Πενθήμερο σεμινάριο: Ψηφιακές Εκδόσεις και Νεοελληνικές Σπουδές (24-28/4/17)

13 Μάρ. 2017 10:18

Στις 24-28 Απριλίου 2017 θα διεξαχθεί πενθήμερο σεμινάριο με θέμα: Ψηφιακές Εκδόσεις και Νεοελληνικές Σπουδές. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα.

To πενθήμερο σεμινάριο Ψηφιακές Εκδόσεις και Νεοελληνικές Σπουδές εκπονείται στο πλαίσιο και με την υποστήριξη του DiXiT (Digital Scholarly Editions Initial Training Network (Marie Curie Actions -European Commission’s 7th Framework Programme), σε συνοργάνωση με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρυματος Ερευνών , το Εργαστήριο Νεοελληνικής Φιλολογίας – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας- Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών- Δημόκριτος. Το σεμινάριο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια των δράσεων μεταφοράς τεχνογνωσίας του διεθνούς δικτύου Digital Scholarly Editions Initial Training Network (DiXiT). Το δίκτο DiXiT, όπου συμμετέχουν πανεπιστήμια από Ευρώπη κι Αμερική, ερευνητικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, χορηγεί και συντονίζει μια στοχευμένη σειρά δράσεων μετεκπαίδευσης κυρίως νέων ερευνητών γύρω από τις σύνθετες δεξιότητες, τεχνολογίες, θεωρίες και μεθόδους των ψηφιακών εκδόσεων.

Το σεμινάριο φιλοδοξεί να μεταφέρει και να συντονίσει την ελληνική ερευνητική κοινότητα με το διεθνές ενδιαφέρον γύρω από τη δημιουργία ψηφιακών εκδόσεων (digital scholarly editions), πρωτίστως κειμενικών τεκμηρίων (λογοτεχνικά έργα, λογοτεχνικά και ιστορικά αρχεία, σώματα αλληλογραφιών, ημερολόγια, υπηρεσιακά έγγραφα, κλπ.). Το ειδικό ενδιαφέρον γύρω από τις ψηφιακές εκδόσεις έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται διεθνώς εδώ και μια 25ετία στο χώρο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών (Digital Humanities), αποσκοπώντας κυρίως στη δημιουργία της επιστημολογικής και μεθοδολογικής υποδομής αλλά και ικανών τρόπων αναπαράστασης στο ψηφιακό περιβάλλον τόσο της κειμενικής πληροφορίας όσο και της κριτικής συμβολής του μελετητή.

Το σεμινάριο δεν έχει κόστος συμμετοχής και απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και νέους ερευνητές κι ερευνήτριες από το χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών (Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Ανθρωπολογία κλπ) που ασχολούνται με κειμενικά ιστορικά τεκμήρια. Κατ᾽επέκταση, το σεμινάριο ενδέχεται να είναι χρήσιμο και σε ειδικούς από τους χώρους των αρχείων, βιβλιοθηκών, εκδόσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το ακριβές πρόγραμμα στο https://dixit-eu.github.io/Digital-Scholarly-EditionsGR-workshop/program

13 Μάρ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0