Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Δημοσίευμα στον Τύπο: Παρέδωσαν στον Εμμανουήλ Κριαρά τον 19ο τόμο του Λεξικού του (2/7/14)

02 Ιούλ. 2014 10:47 (ενημερώθηκε 03 Ιούλ. 2014)

Διαβάζουμε στον Τύπο:

Παρέδωσαν στον Εμμανουήλ Κριαρά τον 19ο τόμο του Λεξικού του

Με αφορμή την ολοκλήρωση της σύνταξης του 19ου τόμου του «Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας» του Εμμανουήλ Κριαρά, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ο διευθυντής σύνταξης του τόμου, καθηγητής Γιάννης Καζάζης και η δεκαμελής συντακτική ομάδα επισκέφθηκαν τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ στο σπίτι του και του παρέδωσαν το χειρόγραφο του τόμου, πριν σταλεί στο τυπογραφείο.

Ο Πρύτανης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την μεγάλη προσφορά του Εμμανουήλ Κριαρά στην επιστήμη, στα γράμματα και στο ΑΠΘ. Στη προσφώνησή του προς τον καθηγητή Κριαρά, τον αποκάλεσε εμβληματική φυσιογνωμία για τα γράμματα και του μετέφερε την εκτίμηση, τον σεβασμό και την αγάπη της ακαδημαϊκής κοινότητας στο πρόσωπό του. «Το παράδειγμά σας, το παράδειγμα του ακαταπόνητου εργάτη του πνεύματος και των γραμμάτων, το παράδειγμα της προσήλωσης στην πνευματική δημιουργία μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Σε εποχές μάλιστα δύσβατες και σκοτεινές, όπως η σημερινή, αποτελεί φωτεινό σηματοδότη και οδηγό για τις νεότερες γενιές», είπε ο Πρύτανης του ΑΠΘ. «Το ΑΠΘ», κατέληξε, «από το 1968 έως και σήμερα, την εποχή της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, στήριξε και στηρίζει οικονομικά τη μεγαλύτερη λεξικογραφική προσπάθεια του νέου ελληνικού κράτους».

Ο καθηγητής Καζάζης ανέφερε ότι με τον τόμο αυτό αρχίζει η σύνταξη του επόμενου γράμματος του λεξικού, του «Σ», και προβλέπονται άλλοι 4 τόμοι, οι οποίοι, εφόσον βρεθούν χορηγοί, θα συντάσσονται με ταχύτερο ρυθμό, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί στα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ δώρισε στον Εμμανουήλ Κριαρά τον συλλογικό τόμο «Θρεπτήρια. Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία», ο οποίος αποτελεί το αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας του ΑΠΘ για δημοσιοποίηση των επιστημονικών συμπερασμάτων της αρχαιολογικής και γενικότερα της ιστορικής έρευνας της αρχαίας Μακεδονίας. Η επιμέλεια του τόμου έγινε από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ακαδημαϊκό, Μιχάλη Τιβέριο, τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Παντελή Νίγδελη και τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ - Βελένη.

Ο καθηγητής Κριαράς, συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πρύτανη του ΑΠΘ, τον καθηγητή Γιάννη Καζάζη και την συντακτική ομάδα του λεξικού και εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρέθηκαν άξιοι συνεχιστές του έργου του.

πηγή: εφημ. Πρώτο Θέμα (http://www.protothema.gr/greece/article/391961/paredosan-ston-em...)

02 Ιούλ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0