Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συμπύκνωση

Οι αόρατοι υδρατμοί που δημιουργούνται με την εξάτμιση του νερού από τα βρεγμένα ρούχα ή από την επιφάνεια των θαλασσών, όταν ψυχθούν μετατρέπονται σε ορατά σταγονίδια νερού. Αυτό το φαινόμενο το ονομάζουμε συμπύκνωση.

Η συμπύκνωση είναι μετατροπή ενός αερίου σε υγρό δηλαδή είναι διαδικασία αντίστροφη της εξάτμισης. Με συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας σχηματίζονται η ομίχλη και τα σύννεφα Αλλά και ο θερμός και αόρατος υδρατμός που παράγεται κατά τον βρασμό ψύχεται από τον γύρω του αέρα και συμπυκνώνεται. Γι' αυτό όταν το νερό βράζει παρατηρούμε συνήθως ένα "λευκό σύννεφο" που δημιουργείται από μικροσκοπικά σταγονίδια νερού (Εικ. 2.45).

Ενώ κατά την εξάτμιση θερμότητα μεταφέρεται από το περιβάλλον στο υγρό, κατά τη συμπύκνωση θερμότητα μεταφέρεται από τους ατμούς στο περιβάλλον. Γι' αυτό και είναι πάντα λίγο πιο υψηλή η θερμοκρασία όταν βρέχει ή χιονίζει παρά όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Εικόνα 2.45 Το «λευκό σύννεφο» πάνω από τους πύργους ψύξης ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού οφείλεται στην συμπύκνωση μέρους του ατμού.

Δείτε κι αυτό Εξατμιστής Συμπυκνωτής Συμπιεστής