Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

12.5.3 Διοίκηση

Το Διαδίκτυο είναι σήμερα μια τεράστια οντότητα που αναπτύσσεται ταχύτατα τόσο ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες όσο και αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. Είναι λοιπόν εύλογο να αναρωτιέται κάποιος: "ποιος διοικεί και συντονίζει;" και "σε ποιον ανήκει το δίκτυο; " Προς έκπληξη όποιου δεν το γνωρίζει, το Διαδίκτυο δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο οργανισμό ή φορέα. Συντονίζεται από επί μέρους επιτροπές και οργανώσεις με διεθνή χαρακτήρα. Σε αυτές συμμετέχουν αντιπρόσωποι από κυβερνητικούς και εμπορικούς φορείς οι οποίοι έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Διαδικτύου. Σκοπός τους είναι η παρακολούθηση και η διευκόλυνση της ομαλής ανάπτυξής του.

Από τεχνική σκοπιά, δύο είναι οι κύριες κατευθύνσεις που έχουν ανάγκη συντονισμού: η ανάγκη για ανάθεση μοναδικών ονομάτων και παραμέτρων (π.χ. IP διευθύνσεις) και η υιοθέτηση κοινής αποδοχής πρωτοκόλλων (π.χ. TCP/IP, FTP, HTTP, κ.ά.) Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οργανώσεις όπως οι IANA, RIPE, ARIN, APNIC, οι οποίες έχουν την ευθύνη διαχείρισης των IP διευθύνσεων και στις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί. Στη δεύτερη κατηγορία μπορούμε να αναφέρουμε την Ιnternet Society, η οποία εγκρίνει και ενσωματώνει τις νέες τυποποιήσεις και επιλύει τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο δίκτυο και την W3 η οποία έχει την ευθύνη για τα πρωτόκολλα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Παγκόσμιου Ιστού.

Υπάρχουν βέβαια και θέματα τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν και να συντονιστούν στα πλαίσια τέτοιων επιτροπών, όπως είναι νομικά ή οικονομικά θέματα. Για παράδειγμα, πώς θα γίνεται η απόδοση των φόρων για αγορές από το Διαδίκτυο ή πώς θα προστατεύεται ο πολίτης από παράνομη διακίνηση προσωπικών πληροφοριών. Τέτοια θέματα επιλύονται σε επίπεδο κρατών και διεθνών συμφωνιών.