Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

12.5 Διαδίκτυο

12.5.1 Γενικά

Το Διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από χιλιάδες δίκτυα κάθε μορφής, διασκορπισμένα σε ολόκληρη την υδρόγειο.

Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του '60, όταν το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. (Department of Defence - DoD) αποφάσισε την κατασκευή ενός δικτύου υπολογιστών ετερογενών και διεσπαρμένων, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί ακόμη και στην περίπτωση που μέρος του θα είχε καταστραφεί από πιθανή πολεμική φθορά. Για να γίνει αυτό δυνατό, έπρεπε να μην υπάρχει κεντρικό σημείο από το οποίο να εξαρτάται η λειτουργία του δικτύου, ενώ θα έπρεπε να αναζητηθεί η κατάλληλη μέθοδος, με την οποία τα διάφορα σημεία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, έστω και αν κάποιο τμήμα ήταν εκτός λειτουργίας.

Το 1969, το DoD δημιούργησε ένα τέτοιο δίκτυο που ονομάστηκε ARPANET, με βασική δυνατότητα την επικοινωνία δύο υπολογιστών μέσα από τις οποιεσδήποτε, κάθε στιγμή, διαθέσιμες συνδέσεις.

Στην αρχή το δίκτυο αποτελούνταν από υπολογιστές κυβερνητικών υπηρεσιών και πανεπιστημίων των Η.Π.Α. Στη συνέχεια, εξελίχτηκε σε δίκτυο αποτελούμενο από ανεξάρτητα τοπικά δίκτυα υπολογιστών διαφορετικής τεχνολογίας, εταιρειών, οργανισμών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Οι βασικές υπηρεσίες του ήταν η μεταφορά αρχείων, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η απομακρυσμένη σύνδεση. Οι υπηρεσίες αυτές εξακολουθούν να είναι από τις βασικές του Διαδικτύου και θα αναφερθούμε διεξοδικά σε αυτές στη συνέχεια. Το 1990 το ARPANET, μετονομάστηκε σε Internet (στα ελληνικά συνηθίζεται ο όρος Διαδίκτυο) και με το όνομα αυτό, αλλά με συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, συνεχίζει και σήμερα.

Για τη σύνδεση των υπολογιστών του δικτύου χρησιμοποιήθηκε μια οικογένεια από πρωτόκολλα επικοινωνίας, η οποία προήλθε από το Πανεπιστήμιο Berkley της Καλιφόρνια, με βασικότερα το ΤCP και το IP, τα οποία καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η πληροφορία μεταδίδεται από τον έναν υπολογιστή στον άλλον. Αυτά τα δύο αποτέλεσαν και αποτελούν και σήμερα τα βασικά πρωτόκολλα επικοινωνίας του Διαδικτύου. Τα πρωτόκολλα TCP και IP εγκρίθηκαν ως βασικά πρωτόκολλα επικοινωνίας του δικτύου ARPANET το 1982.

Ιστορική αναδρομή 1969, δημιουργία ARPANET 1972, εμφάνιση προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το ARPANET 1979, αρχίζει η λειτουργία των usenet newsgroups, μεταξύ των Πανεπιστημίων Duke και UNC 1982, έγκριση των Πρωτοκόλλων TCP/IP, ως βασικών του ARPANET 1988, σύνδεση των πρώτων επιχειρήσεων στο δίκτυο 1989, κατασκευή του Παγκόσμιου Ιστού από τον Άγγλο Timothy Berners - Lee στο ελβετικό ερευνητικό εργαστήριο CERN 1990, μετονομασία του ARPANET σε Internet, με πλήρες άνοιγμα σε όλους 1991, εμφάνιση των εργαλείων αναζήτησης και πλοήγησης WAIS, Gopher και του WWW 1992, δημιουργία του οργανισμού Internet Society (ISOC) 1993, εμφάνιση του προγράμματος πλοήγησης MOSAIC 1995, επίσημη ανακοίνωση της γλώσσας προγραμματισμού JAVA από την εταιρεία SUN Microsystems.

Σήμερα, το Διαδίκτυο συνδέει εκατομμύρια χρήστες στον πλανήτη και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή πληροφορίας, ανταλλαγής μηνυμάτων και ιδεών. Στο Διαδίκτυο βρίσκονται καταχωρισμένες πληροφορίες χρήσιμες για κάθε επιστήμονα, εταιρεία, οργανισμό, εκπαιδευτικό ίδρυμα και γενικά κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι πολλές και συνεχώς εξελίσσονται και αυξάνονται, με μεγάλη συνεισφορά: - σε όλες τις επιστήμες - στην εκπαίδευση - στις επιχειρήσεις, για τη διαφήμιση, την εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών, την επικοινωνία με άλλες επιχειρήσεις και πελάτες - στις καθημερινές μας συναλλαγές, μέσω on line εφαρμογών εταιρειών και οργανισμών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε κράτηση θέσης σε ξενοδοχεία, σε πρακτορεία ταξιδίων, σε εκδηλώσεις, να ενημερωθούμε για θέματα οργανισμών και ιδρυμάτων. Επίσης έχει αρχίσει η "ασφαλής" διεξαγωγή ηλεκτρονικού εμπορίου και τραπεζικών συναλλαγών. Με απλές μεθόδους μπορεί κάποιος: - να έχει πρόσβαση για αναζήτηση και άντληση πληροφοριών σε υπολογιστές του δικτύου με διαθέσιμη τέτοια πληροφορία - να κοινοποιεί δικές του πληροφορίες - να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει ιδέες με άλλους χρήστες.

Οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν την δυνατότητα είτε να βλέπουν τις δημοσιευμένες πληροφορίες, είτε να δημοσιεύουν τις δικές τους, δυνατότητα που πολλές φορές αποτελεί ένα πολύ ισχυρό διαφημιστικό όπλο.