Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

12.3 Δίκτυα υπολογιστικών συστημάτων

Από τα πρώτα στάδια της εξέλιξης των υπολογιστικών συστημάτων μέχρι σήμερα επινοήθηκαν διάφοροι τρόποι, προκειμένου να επιτευχθεί αυξημένη υπολογιστική ισχύς. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο του ενός ισχυρού υπολογιστή με πολλά τερματικά, μέσω των οποίων οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του. Ακολούθησε ένα διαφορετικό μοντέλο, αυτό της δικτύωσης, στο οποίο έχουμε αυτόνομους και διασυνδεδεμένους υπολογιστές και περιφερειακά με δυνατότητα αφενός ανταλλαγής δεδομένων, αφετέρου διάθεσης και χρήσης των πόρων, δηλαδή του εξοπλισμού, των προγραμμάτων και των δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε χρήστης δικτύου μπορεί να έχει προσπέλαση στο υλικό άλλου υπολογιστή, όπως στο σκληρό ή οπτικό δίσκο και να αντλεί πληροφορίες ή να εκτελεί προγράμματα που βρίσκονται εκεί, να τυπώνει σε εκτυπωτή του δικτύου και γενικά να έχει στη διάθεσή του μέσα, υλικό και λογισμικό που δε διαθέτει ο ίδιος.

Τα οφέλη Με τη δικτύωση επιτυγχάνεται : - δυνατότητα επικοινωνίας των μελών μιας ομάδας - πληρέστερη πληροφόρηση, λόγω της δυνατότητας συσχέτισης πληροφοριών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία ή σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων - αξιοπιστία στη συνολική λειτουργία του συστήματος, διότι σε πιθανή βλάβη ενός υπολογιστή μπορεί να εξυπηρετηθεί το όλο σύστημα και μέσα από άλλον διαθέσιμο υπολογιστή - ευκολότερη δυνατότητα επέκτασης του υπολογιστικού συστήματος.

Μέλη ενός δικτύου μπορούν να είναι υπολογιστές, περιφερειακά, όπως εκτυπωτές δικτύου, ακόμη και άλλα δίκτυα.

Σε ένα δίκτυο μπορούν να συνδεθούν υπολογιστές και περιφερειακά διαφόρων τύπων και κατηγοριών και με ποικίλους τρόπους και ρόλους.

Σήμερα, επειδή οι μικροϋπολογιστές αφενός αποκτούν όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες και αφετέρου έχουν γίνει πιο προσιτοί οικονομικά, η παρουσία τους σε δίκτυα γίνεται όλο και συχνότερη. Συνδέονται με μεγάλους υπολογιστές ή και μεταξύ τους και μπορούν να συγκροτούν ισχυρά δίκτυα.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι: - δύο υπολογιστές που απλώς επικοινωνούν δεν είναι κατ' ανάγκη δίκτυο - ένα σύστημα πολλών χρηστών στο οποίο τα τερματικά επικοινωνούν με τον κεντρικό υπολογιστή, δεν αποτελεί δίκτυο.

Κατανεμημένο σύστημα είναι ένα σύστημα με πολλούς αυτόνομους υπολογιστές, στο οποίο το λειτουργικό σύστημα αναλαμβάνει να χειρίζεται όλους τους πόρους με "αόρατο" τρόπο για το χρήστη, σε αντίθεση με το δίκτυο, όπου η χρήση των πόρων από το χρήστη γίνεται με εμφανή τρόπο. Ένα κατανεμημένο σύστημα μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ειδική περίπτωση δικτύου.