Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

10.2.1 Εφαρμογές του υπολογιστή στις ανθρώπινες επιστήμες

Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ευρέως και στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως:

Στην Ιστορία, χρησιμοποιείται για την προσομοίωση διαφόρων ιστορικών γεγονότων, καθώς με αλληλεπιδραστικές μεθόδους οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν πιθανές διαφορετικές εξελίξεις των γεγονότων αυτών. Για παράδειγμα, ποια θα ήταν η έκβαση της μάχης των Θερμοπυλών, αν ο Λεωνίδας είχε εφαρμόσει διαφορετική στρατηγική ή αν ο Εφιάλτης δεν είχε οδηγήσει τους Πέρσες από το κρυφό μονοπάτι;

Στη Νομική, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάκτηση στοιχείων από Τράπεζες Πληροφοριών. Ο όγκος των νομικών πληροφοριών είναι τεράστιος, καθώς η νομολογία και η νομοθεσία αλλάζουν συχνά και διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Επίσης ο υπολογιστής χρησιμοποιείται και στη σύνταξη εγγράφων, εφόσον πολλά νομικά κείμενα, όπως φόρμες συμβολαίων, αιτήσεις, αγωγές ή μηνύσεις, έχουν στερεότυπη διατύπωση.

Στη Λογοτεχνία, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται τόσο από τον ερευνητή όσο και από το σύγχρονο λογοτέχνη. Ο ερευνητής με τη βοήθεια του υπολογιστή μπορεί να αναζητήσει πληροφοριακό υλικό, όπως θεματολογική βιβλιογραφία, εργογραφία συγγραφέων, κυκλοφορία τίτλων από εκδοτικούς οίκους, ημερολόγιο θεατρικών έργων, μελέτες και σχόλια για μια συγκεκριμένη λογοτεχνική περίοδο, κλπ. Πολύ εύκολα επίσης μπορεί ο μελετητής να πραγματοποιήσει και ανάλυση κειμένων από λεκτική, συντακτική ή εκφραστική άποψη. Από τον αριθμό εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων λέξεων και εκφράσεων μπορεί να εξαγάγει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα, για την εποχή στην οποία γράφτηκε το κείμενο και πολλά άλλα. Μπορεί επίσης να πιθανολογήσει την πατρότητα ενός κειμένου συγκρίνοντας το ύφος του με το ύφος κειμένων γνωστών συγγραφέων. Ο σύγχρονος λογοτέχνης με τη βοήθεια του υπολογιστή μπορεί να εκτελέσει πολλές εργασίες, όπως: - να γράψει και να αναμορφώσει τα κείμενά του πολλές φορές μέχρι το τελικό προϊόν, με τη χρήση των σύγχρονων επεξεργαστών κειμένου ή - να αναζητήσει πληροφοριακό υλικό που μπορεί να είναι: ― στοιχεία για την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται το έργο του -ήθη, έθιμα, ενδύματα , κ.ά. ― λέξεις και φράσεις από γενικά ή ειδικά λεξικά -συνώνυμα, αντώνυμα, ιδιωματισμούς, κλπ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει δημιουργήσει μια τράπεζα πληροφοριών με την οποία τα μέλη του μπορούν να συνδεθούν από τον υπολογιστή του γραφείου τους και να αντλήσουν πληροφορίες για την Ελληνική και την Κοινοτική νομολογία και νομοθεσία.

Στην Κοινωνιολογία, ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στατιστική ανάλυση ή για προσομοίωση. Με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού γίνεται επεξεργασία δεδομένων που έχουν σχέση με κοινωνικά φαινόμενα -καταναλωτικοί δείκτες, πληθυσμοί μειονοτήτων, κ.ά. Με τη βοήθεια των συστημάτων προσομοίωσης οι επιστήμονες μπορούν να προσομοιώσουν και να μελετήσουν διάφορα φαινόμενα, όπως η εξέλιξη της εθνικής οικονομίας, ο έλεγχος της πληθυσμιακής εξέλιξης μειονοτήτων, η καταναλωτική συμπεριφορά, τα επιχειρησιακά παιχνίδια, κλπ.

Στην Ανθρωπολογία, ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση καταστάσεων και την αναγνώριση μορφών. Έτσι οι επιστήμονες είναι σε θέση να κάνουν έρευνες και μελέτες για τη γενεαλογική εξέλιξη του ανθρώπου, για την αξιολόγηση ανθρωπολογικών ευρημάτων, για την αλληλεπίδραση πολιτισμών και γενικά για την εξέλιξη των κοινωνιών. Ειδικά με τη χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων αναγνώρισης ήχων και προγραμμάτων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας μπορούν να κάνουν αναλύσεις και μελέτες σχετικά με την εξέλιξη των γλωσσών που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Παράλληλα και με τη χρήση των συστημάτων αναγνώρισης κειμένων και σχημάτων μπορούν να μελετούν π.χ. ειδικά κείμενα και γραφές, την εξέλιξη των αλφαβήτων ή την εξέλιξη των τεχνών στους διάφορους λαούς.