Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εγκατάσταση εφαρμογής

Τα αρχεία ενός πακέτου λογισμικού είναι συνήθως αποθηκευμένα σε συμπιεσμένη μορφή. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή απαιτείται η διαδικασία εγκατάστασης, κατά την οποία το σύστημα διαβάζει ένα ένα τα αρχεία από το CD-ROM ή από τις δισκέτες και τα αποθηκεύει αποσυμπιεσμένα στο σκληρό δίσκο, όπου δημιουργείται ένας ιδιαίτερος κατάλογος για την εγκατάσταση της εφαρμογής.

Setup.exe

Διαδικασία εγκατάστασης Στα σύγχρονα περιβάλλοντα μικροϋπολογιστών αυτή η διαδικασία είναι τυποποιημένη και πραγματοποιείται αυτόματα με συγκεκριμένα βήματα, με την εκτέλεση ενός ειδικού προγράμματος που συμπεριλαμβάνεται στο CD-ROM ή στην πρώτη από τις δισκέτες του πακέτου. Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης γίνεται και η προσαρμογή λειτουργίας του λογισμικού στις δυνατότητες του συγκεκριμένου υπολογιστή, όπως για παράδειγμα: - Προβλέπεται ολική ή επιλεκτική εγκατάσταση των δυνατοτήτων της εφαρμογής, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και με τους διαθέσιμους πόρους του συστήματος. - Εγκαθίστανται συμπληρωματικά προγράμματα, αν δεν υπάρχουν ήδη, για την επεξεργασία ειδικών μορφών δεδομένων, όπως προβολή βίντεο, κλπ. - Πραγματοποιούνται διάφορες άλλες λειτουργίες σχετικά με την προστασία του λογισμικού, κ.ά.

Ένα αρχείο αποκτά υπόσταση με τον ορισμό του ονόματός του, που επιλέγεται από το χρήστη κατά τη διαδικασία αποθήκευσης. Η εφαρμογή προσθέτει συνήθως μια επέκταση στο όνομα του αρχείου, η οποία είναι δηλωτική του τύπου του και των εφαρμογών που μπορούν να το αναγνωρίσουν και να το επεξεργαστούν.

Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται κατά την εγκατάσταση δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε το φάκελο στον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση καθώς και άλλες ρυθμίσεις που μπορεί να χρειαστούν

Αντίστοιχο πλαίσιο διαλόγου εμφανίζεται συνήθως και κατά την απεγκατάσταση ενός προγράμματος, πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θέλουμε να γίνει επιλεκτική και όχι ολική απεγκατάσταση

Με την έκφραση ανοίγω μια εφαρμογή εννοούμε την ενεργοποίηση της διαδικασίας με την οποία η εφαρμογή μεταφέρεται στη μνήμη του υπολογιστή. Με το κλείσιμο, μετά το τέλος της εργασίας, ελευθερώνεται ο χώρος τον οποίο είχε καταλάβει στη μνήμη.

Αν η εφαρμογή είναι παραθυρική, τότε μπορούμε να την κλείσουμε κλείνοντας το παράθυρό της.

Η απεγκατάσταση, δηλαδή η αναίρεση της εγκατάστασης μιας εφαρμογής, είναι πολλές φορές μια περίπλοκη διαδικασία. Για την περίπτωση αυτή προβλέπεται συνήθως ένα ειδικό πρόγραμμα, με όνομα Uninstall (un-installation) ή κάποιο αντίστοιχο, το οποίο επίσης συμπεριλαμβάνεται στις δισκέτες εγκατάστασης. - Για την καλή λειτουργία της εφαρμογής και τον έλεγχό της από το λειτουργικό σύστημα, κατά την εγκατάσταση δημιουργούνται ή τροποποιούνται υπάρχοντα αρχεία και σε άλλους καταλόγους, εκτός από τον κατάλογο της εφαρμογής. - Με τη διαδικασία απεγκατάστασης αναιρούνται όλες οι αλλαγές που είχαν επέλθει στο σύστημα κατά την εγκατάσταση. - Στο περιβάλλον των Windows, η διαδικασία απεγκατάστασης επιτυγχάνεται και μέσω της εφαρμογής "προσθαφαίρεση προγραμμάτων" (add/remove programs) από τον πίνακα ελέγχου (control panel).

Σε γραφικό περιβάλλον, το άνοιγμα μιας εφαρμογής γίνεται από το αντίστοιχο εικονίδιο που δημιουργείται κατά την εγκατάσταση.

Προσθαφαίρεση προγραμμάτων