Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Α. Όταν ένα αντικείμενο εκτοξεύεται από κάποιο ύψος οριζόντια, κάνει σύνθετη κίνηση. Επειδή κατά την οριζόντια διεύθυνση δεν ασκείται καμία δύναμη, το αντικείμενο κινείται ευθύγραμμα και ομαλά με ταχύτητα υ0, δηλαδή με την αρχική ταχύτητα εκτόξευσης. Συγχρόνως, το αντικείμενο πέφτει ελεύθερα κατά την κατακόρυφη διεύθυνση υπό την επίδραση του βάρους του. Αν επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα συντεταγμένων, οι εξισώσεις που μας δίνουν τη θέση του αντικειμένου σε κάθε χρονική στιγμή, είναι: [pic] όπου g είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας (Εικ. 4.1).

Με απαλοιφή του χρόνου t από τις εξισώσεις αυτές προκύπτει η εξίσωση της τροχιάς [pic]

Η εξίσωση αυτή γράφεται και ως εξής: [pic] Αν το [pic] θεωρηθεί ως η εξαρτημένη μεταβλητή, τότε η γραφική παράσταση της τελευταίας σχέσης είναι ευθεία γραμμή. Β. Μία μέθοδος για τη μελέτη των κινήσεων είναι η πολλαπλή φωτογράφηση με αναλαμπές (φλας). Σε κάθε αναλαμπή, καταγράφεται επάνω στο φωτογραφικό φιλμ, σε διαφορετικές θέσεις η εικόνα του αντικειμένου. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε από την εισαγωγή του Εργαστηριακού Οδηγού την παράγραφο 7.2.

ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ - Στροβοσκόπιο. - Φωτογραφική μηχανή σε τρίποδο. - Δύο λευκές σφαίρες (λ.χ. μπάλες του γκολφ). - Μηχανισμός εκτίναξης της σφαίρας. - Δύο ορθοστάτες. - Νήμα της στάθμης. - Λαβίδα. - Κανόνας βαθμολογημένος, μήκους 1m. - Ορειχάλκινοι δακτύλιοι με άγκιστρο. - Νήμα (σπάγγος) λευκό. - Γνώμονας (τρίγωνο) διαφανής. - Ημιδιαφανές χαρτί σχεδίασης (λ.χ. ριζόχαρτο). - Χιλιοστομετρικό χαρτί (μιλιμετρέ). - Κολλητική ταινία (σελοτέηπ).