Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μεταφορά σελίδων

Όπως γνωρίζουμε, το ΛΣ επιδιώκει να εξυπηρετεί πολλές διεργασίες ταυτόχρονα, αλλά έτσι δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται συγχρόνως φορτωμένες στην κύρια μνήμη όλες οι σελίδες για κάθε διεργασία. Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε διεργασίας γίνεται μεταφορά σελίδων από και προς την κύρια μνήμη· η στρατηγική μεταφοράς που εφαρμόζει το ΛΣ θα έχει σαν σκοπό να αποφασίσει πότε θα γίνεται μεταφορά σελίδων ώστε να εξοικονομείται χρόνος. Δύο είναι οι κύριες στρατηγικές μεταφοράς:

1. Η πιο συνηθισμένη στρατηγική είναι η σελιδοποίηση με αίτηση (demand paging), σύμφωνα με την οποία μια σελίδα μεταφέρεται στην κύρια μνήμη μόνο όταν ζητηθεί κάποια διεύθυνση που περιέχεται σε αυτή και διαπιστωθεί ότι η σελίδα βρίσκεται στη δευτερεύουσα μνήμη. Η στρατηγική αυτή εξασφαλίζει ότι μια σελίδα θα μεταφερθεί από τη δευτερεύουσα στην κύρια μνήμη μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Από την άλλη όμως, μια διεργασία πρέπει να περιμένει κάθε φορά που θα ζητήσει την προσπέλαση μιας εικονικής διεύθυνσης που αντιστοιχεί στη δευτερεύουσα μνήμη. Μάλιστα, όσο περισσότερες διεργασίες εκτελούνται ταυτόχρονα από το ΛΣ, τόσο πιο συχνά πρέπει να περιμένουν για τη μεταφορά των σελίδων τους στην κύρια μνήμη.

2. Αν μπορούν να προβλεφθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι σελίδες που θα προσπελάσει μια διεργασία πριν να τις προσπελάσει, τότε εφαρμόζεται η στρατηγική της σελιδοποίησης με πρόβλεψη (anticipatory paging). Η στρατηγική αυτή προβλέπει ποιες σελίδες θα προσπελάσει βραχυπρόθεσμα μια διεργασία και τις μεταφέρει εκ των προτέρων στην κύρια μνήμη· έτσι η διεργασία δε χρειάζεται να περιμένει για να προσπελάσει οποιαδήποτε διεύθυνση. Είναι όμως πιθανόν ότι θα μεταφερθούν στην κύρια μνήμη σελίδες που δε θα χρειαστούν και θα καταλαμβάνουν χώρο χωρίς λόγο. Επίσης, ο υπολογισμός των σελίδων που θα μεταφερθούν στην κύρια μνήμη απαιτεί κάποιο χρόνο και επιβαρύνει το ΛΣ.

Από τις δυο στρατηγικές συχνότερα χρησιμοποιείται η σελιδοποίηση με αίτηση, γιατί η υλοποίησή της είναι απλούστερη και επιπλέον διότι η πρόβλεψη των σελίδων που θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον μια διεργασία είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δύσκολη.