Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ολική ενέργεια ηλεκτρονίου

2-14 Άτομο του υδρογόνου. Το πρωτόνιο θεωρείται ακίνητο. Η δύναμη Coulomb F προκαλεί την απαιτούμενη κεντρομόλο επιτάχυνση. Το ηλεκτρόνιο λοιπόν περιφέρεται με ταχύτητα n σε επιτρεπόμενη τροχιά ακτίνας rn, ώστε να ισχύει: m r = n h

Θα υπολογίσουμε την κινητική, τη δυναμική και την ολική ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο του υδρογόνου. Θεωρούμε ότι το ηλεκτρόνιο περιφέρεται γύρω από τον ακίνητο πυρήνα, ο οποίος αποτελείται από ένα πρωτόνιο. Σύμφωνα με το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, η ηλεκτρική ελκτική δύναμη F = ke2 r2 , που ασκεί ο πυρήνας στο ηλεκτρόνιο, πρέπει να είναι ίση με k F = m a , όπου a = u2 r k είναι η κεντρομόλος επιτάχυνση του ηλεκτρονίου: k u = e (1)

Αντικαθιστώντας την παραπάνω σχέση στην εξίσωση 2 m K 2 βρίσκουμε: (2)

Η δυναμική ενέργεια του ηλεκτρονίου δίνεται από την εξίσωση:

Η ολική ενέργεια του ηλεκτρονίου είναι το άθροισμα της κινητικής και της δυναμικής του ενέργειας: = Ολική ενέργεια ηλεκτρονίου (2.3) Όταν αναφερόμαστε στην ολική ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο του υδρογόνου, εννοούμε την ενέργεια του συστήματος που αποτελείται από το ηλεκτρόνιο και τον ακίνητο πυρήνα του ατόμου. Η ενέργεια αυτή οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ηλεκτρονίου και του πυρήνα.