Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Β. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΗΘΟΣ

Αν και η τεχνολογία ανύψωσε το βιοτικό, το κοινωνικό, το πολιτικό και το πολιτιστικό επίπεδο της ζωής, έφερε εν τούτοις μια ριζική αλλαγή στο ήθος του ανθρώπου, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και βιώνει την ύπαρξη του. Τα επίπεδα στα οποία έχει αλλάξει το ήθος στον άνθρωπο είναι πολλά.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε μια υποβάθμιση:

• Αισθητική, με την έλλειψη αρμονίας και ισορροπίας, με αντιαισθητικές κατασκευές, με έλλειψη αξιών και ομορφιάς.

• Βιολογική, με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, διατάραξη της ισορροπίας στη φύση.

• Κοινωνική, με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, τη μηχανοποίηση της ζωής, την έλλειψη επικοινωνίας, το άγχος, τη μοναξιά.

Είναι χαρακτηριστικό της εποχής η στροφή προς τη θρησκευτικότητα, που, φαινομενικά παράδοξα, συνδυάζεται με μια αδυναμία πραγματοποιήσεως της αγιότητας στη ζωή των πιστών. Οι άνθρωποι στρέφονται προς τη θρησκεία γενικότερα, και κατά συνέπεια και προς την Εκκλησία, αλλά το βίωμά τους παραμένει πολύ φτωχό, ίσως και νόθο. Αρχιμ. Αρσενίου, Η αγιότητα και ο πολιτισμός της πληροφορίας, εκδ. Αρμός, Αθήνα 1994, σ. 118

· Ηθική, με τους πολέμους, τις συγκρούσεις, τους ανταγωνισμούς, την ανελευθερία, την ανευθυνότητα.

· Ψυχολογική, με την απομόνωση, τον εγωισμό, τον ατομικισμό, την αδιαφορία, την ανία, την παθητικότητα, την ανασφάλεια, το υπαρξιακό άγχος.

· Πνευματική, με την αποπνευματοποίηση του ανθρώπου, τη διαστροφή του νου και της συνείδησης, τη μονόπλευρη μόρφωση, την έλλειψη ασκητικότητας.

• Προσωπική, με τον ωφελιμισμό, την υποκρισία, την εκμετάλλευση.

Τελικά, ο άνθρωπος βρήκε την τεχνολογία ως καλύτερη εκδοχή για τη ζωή του και έχασε το ήθος του.