Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Β. ΑΙΤΙΑ ΛΑΘΕΜΕΝΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

• Η αποξένωση του ανθρώπου, η διάλυση της οικογένειας και ο κλονισμός των ανθρωπίνων σχέσεων.

• Η έλλειψη προτύπων και σοφών παιδαγωγών που κάνει τον νέο να υπακούει σε "σειρήνες" που με τέχνη ωραιοποιούν το κακό.

• Η έλλειψη σταθερών στηριγμάτων στη ζωή.

• Η έλλειψη αγωνιστικότητας, η αναζήτηση του εύκολου και του γρήγορου κέρδους και το γεγονός ότι η επιτυχία συνδέεται με την ύλη και όχι με τις πνευματικές αξίες.

• Η αναζήτηση στιγμιαίων συγκινήσεων και η θέληση του ανθρώπου που αδυνάτισε όταν διακόπηκε η σχέση του με το αγαθό που είναι διαχρονικό.

• Η αντίδραση στους μεγαλύτερους, στο κατεστημένο, στην παράδοση άκριτα και απερίσκεπτα.

• Ο μιμητισμός και η περιέργεια. Η "πυξίδα" εξαφανίστηκε, το σύνθημα είναι: "όπου μας πάει ο άνεμος". Ο νέος σαν το καλάμι πηγαίνει όπου θέλει η ομάδα, η μάζα. Αν δοκιμάσει να ξεφύγει από τη μάζα αποκτά την ετικέτα "φυτό".

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ: διέξοδοι επικίνδυνοι στα προβλήματα των νέων και απειλή για τη ζωή τους. Ο σοφός Σολομώντας συμβουλεύει: "Το κρασί φέρνει αυθάδεια και τα μεθυστικά ποτά μανία. Όποιος αφήνεται να δελεάζεται απ' αυτά, σοφός δεν μπορεί να' ναι." (Παροιμ 20,1)

Η χρήση ναρκωτικών και η μέθη δεν είναι χαρακτηριστικό του σοφού ανθρώπου, αφού:

α) παραδίνεται στο πάθος χωρίς να επιστρατεύει τη λογική του.

β) με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ επιτυγχάνεται η νάρκωση και η ύπνωση. Ο νους δε λειτουργεί αρμονικά και το άτομο δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, αφού ζει σ' ένα κόσμο παραισθήσεων, σε ψεύτικους παραδείσους,

γ) με την αναισθητοποίηση και την αχρηστία των πνευματικών και σωματικών του δυνάμεων ο νέος όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα του, αλλά ο ίδιος γίνεται ένα μεγάλο πρόβλημα για τον εαυτό του, την οικογένεια του και την κοινωνία.

Η πορνογραφία και η εμπορία της σάρκας είναι ο δολοφόνος του έρωτα και της αγάπης όταν ο άνθρωπος στη ζωή του πορεύεται ως σάρκα, υποδουλωμένος στα πάθη της, και όχι ως πρόσωπο, εικόνα του Θεού. Η ηδονοβλεψία εμποδίζει το αμοιβαίο δόσιμο, την ολοκληρωτική αφοσίωση σε μια προσωπική σχέση. Κατά την ευαγγελική ηθική η μοιχεία δεν περιορίζεται στη σχέση των σωμάτων, αλλά επεκτείνεται και στην αίσθηση της όρασης, γιατί από την πονηρή ματιά γεννιέται η αμαρτωλή επιθυμία που είναι πηγή της μοιχείας.

Το άλογο ένστικτο και το άλογο πάθος επικρατεί όταν ο ηγεμόνας της ψυχής, ο νους, μείνει σκυμμένος στα γήινα, κολλημένος στα φθαρτά. Η ενηλικίωση συνήθως εστιάζεται στο γεγονός της σωματικής πληρότητας και υγείας και λιγότερο στην πνευματική ωριμότητα και υγεία που για την Ορθόδοξη διδασκαλία είναι το μέτρο μέσα από το οποίο ο άνθρωπος συναντά το Θεό και χαριτώνεται. Η άγνοια του προορισμού του ανθρώπου και της λογικής χρήσης του σώματος του οδήγησε στον ανεξέλεγκτο και χωρίς μέτρο τρόπο ζωής. Η καταστροφή στα Σόδομα και στα Γόμορα έγινε, διότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν μόνον σαν απρόσωπες υλικές υπάρξεις χωρίς Θεό στη ζωή τους. Οι ασθένειες όπως το AIDS και τα αφροδίσια νοσήματα, είναι αποτέλεσμα της πνευματικής διαστροφής του ανθρώπου με συνέπειες φοβερές όχι μόνο για τη δική του υγεία και ζωή, αλλά και των ερωτικών συντρόφων καθώς και των επιγόνων τους.