Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΣΚΥΘΡΩΠΟΣ

- Ο χρόνος που χάνουμε άσκοπα προκαλεί δυστυχία γιατί όταν το συνειδητοποιήσουμε δεν επιστρέφει πίσω. Ο Μέγας Βασίλειος γράφει ότι εάν χάσουμε χρήματα μπορούμε να τα ξαναποκτήσουμε, εάν όμως χάσουμε τον καιρό μας δεν μπορούμε να τον ξαναβρούμε.

- Ο Απόστολος Παύλος με επιστολή προς τον συνεργάτη του Τίτο, τον προτρέπει να αποφεύγει συζητήσεις ανωφελείς και μάταιες και συμβουλεύει τους Κορινθίους ότι: "συναναστροφές κακές φθείρουν χρηστά ήθη". Οι ατέρμονες συζητήσεις, χωρίς ουσία και νόημα, φτωχαίνουν το νέο, δεν τον βοηθούν να ανεβεί πνευματικά.

- Η εμμονή της σκέψης σε στενόχωρες καταστάσεις του παρελθόντος κάνουν στατικό τον άνθρωπο και αχρηστεύουν τις δυνάμεις του. Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να ατενίσουμε το μέλλον. (Φιλιπ. 3,13)

- Η διασκέδαση όταν έχει σαν σκοπό την ηδονή των αισθήσεων και την ικανοποίηση των σαρκικών παθών τότε προκαλεί οδύνη στην ψυχή και δημιουργεί ψυχικά κενά. Ο άνθρωπος σήμερα είναι γεμάτος από υλικά αγαθά κι έχει τις αισθήσεις του χορτασμένες. Τίποτε όμως δεν τον ευχαριστεί, παραμένει ανικανοποίητος.

- Η ποιότητα της ψυχαγωγίας στον ελεύθερο χρόνο έχει σχέση, θετική ή αρνητική, με την αγωγή της ψυχής, με την καλλιέργειά της. Ένα καλό βιβλίο, μια ακρόαση μουσική, ένας στοχαστικός περίπατος στη φύση, η σχέση με την παράδοση και την τέχνη μπορεί να συμβάλουν θετικά στη διάπλαση του ήθους του νέου και να τον στηρίξουν σε δυσκολίες που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.

Η μικρή διήγηση τον Αγίου Αντωνίου, από το Γεροντικό, που ακολουθεί, μας προτρέπει να ακολουθούμε το μέτρο στη ζωή: Ήταν κάποιος κυνηγός άγριων ζώων στην έρημο που είδε τον Αββά Αντώνιο να παίζει με τους αδελφούς (μοναχούς) και σκανδαλίστηκε. Ο Γέροντας Αντώνιος, θέλοντας να δείξει ότι πρέπει να συμμεριζόμαστε και τη χαλάρωση των μοναχών, λέει στον κυνηγό που σκανδαλίστηκε: βάλε ένα βέλος στο τόξο σου και τέντωσε το· και εκείνος το τέντωσε· και πάλι του λέει τέντωσε το· και τότε ο κυνηγός απάντησε: εάν το τεντώσω παραπάνω απ' όσο αντέχει τότε το τόξο θα σπάσει. Λέει ο Γέροντας σ' αυτόν: έτσι συμβαίνει και στο έργο του Θεού, εάν, πέρα από το μέτρο, δώσουμε άσκηση στους αδελφούς πολύ γρήγορα θα αποκάμουν. Χρειάζεται λοιπόν με κατανόηση να αντιμετωπίζονται οι αδελφοί. Αυτά αφού άκουσε από το Γέροντα ο κυνηγός, ένιωσε κατάνυξη, ωφελήθηκε και αναχώρησε. Και οι μοναχοί, στηριζόμενοι στο γεγονός αυτό, αναχώρησαν για τον τόπο τους. Γεροντικό, έκδ. "Αστήρ", Αθήνα 1961, σ. 2, μετάφραση Στ. Πορτελάνου