Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γ. ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΖΩΗ

Στη γλώσσα των ειδικών, πίσω από τη συγκεκριμένη λέξη «Θεός» κρύβεται ο αιώνιος πόθος του ανθρώπου να αναζητεί το «ιερό», αυτό δηλαδή το Ον, το οποίο κατέχει μια μοναδικότητα άγνωστη στον άνθρωπο. Τη μοναδικότητα αυτή την αποδίδουν με τον όρο «ιερό» ή «άγιο» και εκφράζουν αυτό που μας μαγεύει, μας γοητεύει, πολλές φορές μας φοβίζει και μας προκαλεί ιδιαίτερο σεβασμό.

Ο Χριστιανισμός, όπως φαίνεται από το κείμενο του Αποστόλου Παύλου, τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια φανταστική εικόνα μέσα στο νου μας, αλλά για ένα πραγματικό Πρόσωπο, το οποίο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας έγινε άνθρωπος. Στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, που έδωσε απόλυτη αξία στον άνθρωπο, γι' αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε το Θεό στο πρόσωπο των συνανθρώπων μας. Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία να μπορεί κάθε άνθρωπος να αναζητά το Θεό σε δεδομένες στιγμές που έχουν σχέση με την προσωπική του ζωή. Στα χρόνια της εφηβείας αυτή η αναζήτηση παίρνει τη μορφή μιας έντονης αμφισβήτησης, μιας χιονοστιβάδας από ερωτήματα που ξεκινούν από το αν υπάρχει Θεός, τι είναι ο άνθρωπος, ποιο το νόημα της ζωής και φθάνουν μέχρι το σημείο να νοιώθει ο νέος κάπως περίεργα: στο θέαμα θρησκευτικών τελετών, στην εικόνα του πνευματικού και βιολογικού θανάτου ή στην ανάγκη να επικοινωνήσει σε ανύποπτο χρόνο με το Θεό, πρόσωπο με πρόσωπο και να του εκμυστηρευτεί προσωπικά του προβλήματα. Φαίνεται ότι έχει ο καθένας να κάνει τη δική του πορεία στο μυστηριώδη χώρο της αμφισβήτησης και του προβληματισμού. Η ειλικρινής αναζήτηση δεν είναι ψηλάφηση του Θεού στο σκοτάδι, αλλά προσέγγιση του ίδιου του του εαυτού, των πιο λεπτών πόθων της ύπαρξής του.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ Πανάρχαιο είναι το φαινόμενο της αναζήτησης τον Θεού. - Αρχικά μια φυσική θρησκεία εξελίχτηκε σε λόγο στοχαστικό και τελικά θεολογικό. - Ο Απόστολος Παύλος αιτιολογώντας την αναζήτηση αυτή πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε γενιά του Θεού και εννοεί ότι είμαστε δημιουργήματά του, κουβαλάμε μέσα μας στοιχεία του δημιουργού μας, γι' αυτό και δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε. - Μεγάλη σημασία έχει να μπορεί ο άνθρωπος, ιδίως ο νέος, να συνειδητοποιεί στιγμές κατά τις οποίες ψηλαφεί ελεύθερα το Θεό στην προσωπική του ζωή.

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. Είναι διαχρονικό το θέμα της αναζήτησης του Θεού; Από πού φαίνεται αυτό; 2. Σχολιάστε και συζητήστε το κείμενο του Αποστόλου Παύλου. 3. Σχολιάστε το κείμενο του Σλαϊερμάχερ. 4. Διαπιστώνετε προσωπικές στιγμές αναζήτησης του Θεού; 5. Μια δημιουργική εργασία μέσα στην τάξη: Να χωριστούν οι μαθητές σε πέντε ομάδες και να επεξεργαστούν πέντε τμήματα από τα παραπάνω κείμενα, α) «Στάθηκε λοιπόν … κάνω γνωστό.» β) «Είναι ο Θεός … πάνω σ' όλη τη γη.» γ). «Επίσης όρισε … του ανθρώπου.» δ) «Με μεγάλη κατάνυξη … νόμους τους.» ε) «Και μολονότι … ευπρόσδεκτο.» Κύριος στόχος να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για το πώς βλέπουν τα παιδιά από την προσωπική τους εμπειρία την κεντρική ιδέα του κειμένου της ομάδας τους.