Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

α,β. Ο εμφύλιος πόλεμος και αποτελέσματα (σ. 294-299)

1. Αίτια α) Οι διώξεις των οπαδών του Ε.Α.Μ μετά τα Δεκεμβριανά, με το πρόσχημα της διάπραξης αξιόποινων πράξεων β) Το κλίμα τρομοκρατίας εναντίον του Εαμικού λαού γ) Η συστηματική υπονόμευση των κοινοβουλευτικών λύσεων από το Κ.Κ.Ε (Αποχή από τις εκλογές της 31/3/1946 και καταγγελία ως νόθου του Δημοψηφίσματος της 1/9/1946,για επαναφορά της βασιλείας δ) Η επιλογή της ένοπλης ρήξης από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Κ.Κ.Ε.

2. Οι φάσεις Α. Καλοκαίρι 1946 - Άνοιξη 1947: α) σποραδικές συμπλοκές με πρωτοβουλία του «Δημοκρατικού Στρατού» β) Διπλωματική αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης με καταγγελία της στα Ηνωμένα Έθνη και Αμερικανική απόφαση για ενίσχυση της Ελλάδας στον αγώνα κατά των Κομμουνιστών («Δόγμα Τρούμαν»). Β. Άνοιξη 1947 - Ιανουάριος 1948: α) Εξαπόλυση ανεπιτυχών επιθέσεων από τους αντάρτες στη Β.Δ. Μακεδονία και στην Αλεξανδρούπολη, για τη κατάληψη μεγάλων πόλεων β) Σχηματισμός Κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής υπό αμερικανική καθοδήγηση γ) Σχηματισμός προσωρινής «Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελλάδας» δ)εφαρμογή της τακτικής «του κλεφτοπολέμου» από το Ε.Α.Μ και αναποτελεσματική αντιμετώπισή της από τα Κυβερνητικά στρατεύματα Γ. Ιούνιος 1948 - Άνοιξη 1949 : α)Ρήξη Τίτο-Στάλιν με καταλυτικές επιπτώσεις στο μέτωπο των ανταρτών β)Σύγκρουση ηγεσίας Κ.Κ.Ε (Ν. Ζαχαριάδης - Μ. Βαφειάδης)για το ζήτημα της εφαρμοζόμενης στρατιωτικής τακτικής γ) καθιέρωση του θεσμού του Πολεμικού Συμβουλίου από τη Κυβέρνηση και αναθεώρηση της τακτικής αντιμετώπισης του «Δημοκρατικού Στρατού». Δ. Άνοιξη 1949 - Αυγ. 1949 : α) Ανάληψη ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικών επιχειρήσεων από τον Κυβερνητικό Στρατό σε ολόκληρη την Ελλάδα β) Αποτυχία της τακτικής «του συμβατικού πολέμου» από τον Ζαχαριάδη γ) Κλείσιμο των ελληνογιουγκοσλαβικών συνόρων από τον Τίτο και και εγκλωβισμός των ανταρτών δ)Οι νικηφόρες μάχες για τον Κυβερνητικό στρατό στο Γράμμο - Βίτσι, κρίνουν την έκβαση του 3/ετούς εμφυλίου.

Αποτελέσματα - εκτεταμένες απώλειες (40.000 με 80.000 νεκροί και από τις δύο πλευρές). - Διαφυγή έμψυχου δυναμικού της Ελλάδας στις χώρες του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. - Εγκαθίδρυση αντικομμουνιστικού αστυνομικού κράτους και διάσπαση της εθνικής ενότητας. - Απροκάλυπτη επέμβαση των Συμμάχων στα εσωτερικά της χώρας.