Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γραμμικό και συνεχές φάσμα

Με τη βοήθεια του προτύπου του Bohr μπορούμε πλέον να ερμηνεύσουμε την ύπαρξη του γραμμικού φάσματος. Η ενέργεια του φωτονίου που απορροφάται ή εκπέμπεται κατά τη "μετάβαση" ενός ηλεκτρονίου από μια τροχιά σε άλλη είναι ίση με τη διαφορά των ενεργειών μεταξύ των δύο τροχιών (Εικ. 5.9). Επομένως σε κάθε "μετάβαση" αντιστοιχεί καθορισμένη ενέργεια φωτονίου δηλαδή καθορισμένο είδος ακτινοβολίας και φως καθορισμένου χρώματος. Έτσι σχηματίζεται το γραμμικό φάσμα. (Εικ. 5.9) Ώστε το γραμμικό φάσμα εξαρτάται από τις ενέργειες που έχουν τα ηλεκτρόνια στις διάφορες επιτρεπόμενες τροχιές τους σε κάθε συγκεκριμένο άτομο. Επειδή οι τροχιές αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο, συμπεραίνουμε ότι το γραμμικό φάσμα εξαρτάται από το είδος του ατόμου. Πράγματι, γνωρίζουμε ότι το γραμμικό φάσμα του ατόμου του οξυγόνου είναι διαφορετικό από το γραμμικό φάσμα του ατόμου του νατρίου κτλ.

Στα στερεά ή σε αέρια με μεγάλη πίεση τα άτομα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο. Κάθε άτομο, λοιπόν, επιδρά στα γειτονικά του και οι τροχιές των ηλεκτρονίων μεταβάλλονται: τα ηλεκτρόνια μπορούν πλέον να κινηθούν σε οποιαδήποτε απόσταση από τον πυρήνα. Άρα τα φωτόνια που εκπέμπονται από αυτά τα άτομα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε τιμή ενέργειας και το φως αποτελείται από κάθε μονοχρωματική ακτινοβολία, δηλαδή είναι λευκό. Σε αυτή την περίπτωση σχηματίζεται συνεχές φάσμα.

Εικόνα 5.9 Κατά την επιστροφή του ηλεκτρονίου σε τροχιά μικρότερης ενέργειας εκπέμπεται φωτόνιο που έχει καθορισμένη ενέργεια. Έτσι σχηματίζεται το γραμμικό φάσμα.