Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

5.2 Άτομο και φως

Είδαμε ότι η ύλη αποτελείται από άτομα. Αλλά πώς εξηγείται η εκπομπή φωτός από αυτή; Γιατί από το φως που εκπέμπουν τα αέρια δημιουργείται γραμμικό φάσμα;

Γνωρίζουμε ότι το φως μεταφέρει ενέργεια. Όταν ένα σώμα, λοιπόν, εκπέμπει φως η ενέργεια του ελαττώνεται. Δηλαδή, τα άτομα του σώματος χάνουν ενέργεια.

Το χρώμα του εκπεμπόμενου φωτός εξαρτάται από την ενέργεια που χάνει κάθε άτομο. Αφού λοιπόν κάθε σώμα εκπέμπει συγκεκριμένα χρώματα (βλέπε κεφάλαιο 3 -γραμμικό φάσμα), συμπεραίνουμε ότι κάθε άτομο θα έπρεπε να χάνει διαρκώς καθορισμένες ποσότητες ενέργειας.

Τα άτομα είναι πολύ σταθερά: ακόμα και όταν συγκρούονται μεταξύ τους διατηρούν τη δομή τους. Πράγματι, ακόμα και μετά από μια τέτοια σύγκρουση το γραμμικό φάσμα τους δε μεταβάλλεται.

Η αναμενόμενη διαρκής απώλεια ενέργειας και η μεγάλη σταθερότητα της δομής του ατόμου δεν μπορούσαν να εξηγηθούν στα πλαίσια του προτύπου του Ράδερφορντ. Έτσι, το 1913 ο Δανός Φυσικός Μπορ (Bohr 1885-1965) το τροποποίησε, προτείνοντας ένα νέο πρότυπο ατόμου. Με το πρότυπο του ο Μπορ κατάφερε να εξηγήσει τον τρόπο δημιουργίας του γραμμικού φάσματος και τη σταθερότητα της ατομικής δομής.