Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι αντιδράσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Η ταχύτατη επιτυχία του Προτεσταντισμού ανάγκασε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να οργανώσει τη δική της μεταρρύθμιση, τη λεγόμενη Αντιμεταρρύθμιση.

Δόγμα και Λατρεία Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών Ρωμαιοκαθολικοί Λουθηρανοί Προτεστάντες Καλβινιστές Αγγλικανοί Δόγμα Λατρεία Η σωτηρία της ψυχής είναι αποτέλεσμα της πίστης και των καλών πράξεων Η σωτηρία της ψυχής είναι αποτέλεσμα μόνο της πίστης Η σωτηρία της ψυχής είναι αποτέλεσμα της πίστης και του απόλυτου προορισμού (δηλ. ο Θεός προκαθορίζει την τύχη των ανθρώπων) Η σωτηρία της ψυχής είναι αποτέλεσμα μόνο της πίστης 7 μυστήρια 2 μυστήρια: βάπτιση και θεία κοινωνία Λατρεία της Θεοτόκου και των Αγίων Άρνηση της λατρείας της Θεοτόκου και των Αγίων Υπακοή στον πάπα Δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του πάπα Λειτουργία Ανάγνωση της Βίβλου, άσματα και κηρύγματα Τελετές πομπώδεις Τελετές πολύ απλές Τελετές πολύ απλές Τελετές πομπώδεις Επίσκοποι και Καρδινάλιοι Επίσκοποι, όχι καρδινάλιοι Ούτε επίσκοποι, ούτε καρδινάλιοι Επίσκοποι, όχι καρδινάλιοι Απαγορεύεται ο γάμος των κληρικών Επιτρέπεται ο γάμος των κληρικών

Στη Σύνοδο του Τρέντο (1545-1563) της Ιταλίας λήφθηκαν αποφάσεις για την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας και δραστικά μέτρα εναντίον της Μεταρρύθμισης.

Τα μέτρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά της Μεταρρύθμισης • Τα μοναχικά τάγματα Αναδιοργανώθηκαν τα μοναχικά τάγματα και ιδρύθηκαν νέα, που είχαν ως αποστολή να ενισχύσουν και να διαδώσουν τη ρωμαιοκαθολική πίστη. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν διάφορα μέσα, όπως ήταν η ιδεολογική διαφώτιση (προπαγάνδα), η ίδρυση και η διαχείριση σχολείων, νοσοκομείων και η έκδοση βιβλίων. • Ιερά Εξέταση Η Ιερά Εξέταση απετέλεσε το κύριο κατασταλτικό μέτρο εναντίον των αιρέσεων. Αποτελούσε έναν ανακριτικό μηχανισμό, που είχε, σε συνεργασία με την κοσμική εξουσία, το δικαίωμα εξέτασης των υπόπτων για αίρεση, υποβάλλοντάς τους ακόμα και σε βασανιστήρια. Όσοι κρίνονταν ένοχοι και καταδικάζονταν σε θάνατο καίγονταν πάνω στην πυρά (autodafe). • Λογοκρισία Η συμβολή της τυπογραφίας στη διάδοση των μεταρρυθμιστών ιδεών είχε αποφασιστική σημασία. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε ένα συμβούλιο λογοκρισίας των βιβλίων που συνέτασσε κατάλογο απαγορευμένων βιβλίων (Index Librorum Prohibitorum).

Το εσωτερικό ενός καλβινικού ναού. Πίνακας του 1565. Γενεύη, Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. • Ποια διαφορά παρατηρείτε ως προς το διάκοσμο των δύο ναών; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετείται σε κάθε περίπτωση;

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (Μπαλτακίνο -κουβούκλιο Αγίας Τράπεζας, 1624-1633.)

Στο πλαίσιο της ανανέωσης της Εκκλησίας κτίζονται καινούριοι επιβλητικοί ναοί σε ρυθμό μπαρόκ και με πλούσιο διάκοσμο. Στόχος είναι η προβολή της δύναμης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και η επιβεβαίωση της υπεροχής του ρωμαιοκαθολικού δόγματος έναντι του προτεσταντισμού. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η λατρεία της Θεοτόκου και πολλαπλασιάζονται οι εικόνες και οι τελετές, προκειμένου να διεγερθεί η ευαισθησία των πιστών.