Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συμπέρασμα:

Η ηλεκτρική ουδετερότητα των μετάλλων δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φορτία στο εσωτερικό τους. Σημαίνει ότι το ολικό αρνητικό φορτίο των ελεύθερων ηλεκτρονίων είναι, κατ' απόλυτη τιμή, ίσο με το ολικό θετικό φορτίο των ιόντων.

Από όσα ειπώθηκαν παραπάνω προκύπτει το επόμενο πολύ σημαντικό συμπέρασμα: για να φορτίσουμε ηλεκτρικά ένα σώμα, πρέπει να ανατρέψουμε την εξισορρόπηση θετικού και αρνητικού φορτίου. Τα μόνα φορτία που κινούνται ελεύθερα στο εσωτερικό των σωμάτων είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια (ας θυμηθούμε: τα ιόντα ταλαντώνονται μόνο). Η φόρτιση θα γίνει με μετακίνηση ελεύθερων ηλεκτρονίων. Έτσι: Α. Για να φορτίσουμε ένα σώμα με θετικό φορτίο, πρέπει να του αφαιρέσουμε ελευθέρα ηλεκτρόνια. Β. Για να φορτίσουμε ένα σώμα με αρνητικό φορτίο, πρέπει να του προσθέσουμε ηλεκτρόνια.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει, όταν προσπαθούμε να φορτίσουμε ένα σώμα, τρίβοντας το με ένα ύφασμα. Ελεύθερα ηλεκτρόνια μετακινούνται από το ένα σώμα στο άλλο. Σε εκείνο που χάνει ηλεκτρόνια εμφανίζεται πλεόνασμα θετικού φορτίου και σε εκείνο που κερδίζει ηλεκτρόνια εμφανίζεται πλεόνασμα αρνητικού φορτίου.