Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τι εννοούμε με τον όρο υγεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας "Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά η απουσία ασθενειών και αναπηριών". Η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση της εποχής καταδικάζουν τα άτομα σε ακινησία. Ενώ οι απαιτήσεις της εποχής μας σε φυσική σωματική εργασία μειώνονται, η ανάγκη για σωματική άσκηση αυξάνει, ακριβώς επειδή η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη φυσική και πνευματική ευεξία.

Άσκηση και στόχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας: ? Η αύξηση, σε όλες τις χώρες, συμπεριφορών που προάγουν την υγεία, όπως είναι η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η κατάλληλη φυσική άσκηση και η αντιμετώπιση του στρες. ? Η αύξηση κατά τουλάχιστον 20% του αριθμού των ενηλίκων που συμμετέχουν σε έντονες φυσικές δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την ανάπτυξη της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας. Οι δραστηριότητες να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και για περισσότερα από 20 λεπτά.

Άσκηση 3.2 Έχετε ακούσει καμιά φορά τους γονείς σας να λένε για κάποιον που είχε πρόβλημα υγείας, ότι ο γιατρός του μεταξύ των άλλων του συνέστησε να γυμνάζεται; Αν ναι, τι ακριβώς πρόβλημα είχε; Απάντηση… Άσκηση 3.3 Πριν συνεχίσεις την ανάγνωση του κεφαλαίου, σημείωσε τι γνωρίζεις και τι δε γνωρίζεις από τα παρακάτω. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Μεγαλύτερη αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Όχι πόνοι στη μέση ή την πλάτη. Πρόληψη προβλημάτων με την καρδιά. Όχι αναπνευστικά προβλήματα. Όχι μεταβολικές και νευρολογικές διαταραχές. Όχι μυοσκελετικά προβλήματα. Έλεγχος του βάρους και της παχυσαρκίας. Ευεργετική επίδραση σε αρρώστιες όπως η υπέρταση, η οστεοπόρωση και ο διαβήτης. Καλύτερη απόδοση στα μαθήματα. Καλύτερη απόδοση στη δουλειά. Λιγότερη κούραση. Περισσότερη αντοχή, δύναμη και ελαστικότητα των μυών. Αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και άλλων ανθυγιεινών συνηθειών. Το γνωρίζω Δεν το γνωρίζω

Άσκηση 3.4 Συμπληρώστε την παρακάτω πρόταση: Αν γυμνάζομαι συστηματικά, τότε …