Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

11.1.2 Κόμβοι και σύνδεσμοι

Οι αυτοτελείς ενότητες που απαρτίζουν τη μη γραμμικά διαρθρωμένη ύλη ενός θέματος ονομάζονται κόμβοι (nodes). Κάθε κόμβος παρουσιάζεται συνήθως σε ένα πλαίσιο ή παράθυρο και μπορεί να συνδεθεί με κάποιον ή κάποιους άλλους κόμβους μέσω συνδέσμων. Με την έννοια σύνδεσμος (link) εννοούμε τη δομή εκείνη, που δίνει τη δυνατότητα άμεσης μετάβασης από ένα σημείο ενός κόμβου ή από έναν κόμβο σε ένα άλλο σημείο του ίδιου ή άλλου κόμβου. Ένας σύνδεσμος ενεργοποιείται από συγκεκριμένη περιοχή του κόμβου αφετηρίας (source) με προορισμό (destination) μια περιοχή πληροφοριών του ίδιου ή άλλου κόμβου. Επομένως τέτοιες διασυνδέσεις παρέχουν δυνατότητα μετάβασης: - από σημείο σε σημείο - από σημείο σε κόμβο - από κόμβο σε σημείο - από κόμβο σε κόμβο.

Είδη διασυνδέσεων

Η ύπαρξη συνδέσμων στον κόμβο που προβάλλεται στην οθόνη εμφανίζεται με τη μορφή σηματοδοτών που μπορεί να είναι: - κείμενο που έχει διαφορετική διαμόρφωση (χρώμα χαρακτήρων ή πλαισίου, έντονη υπογράμμιση, κ.ά.) - εικονίδιο ή σύμβολο που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα - εικόνα. Σε ένα γραφικό περιβάλλον, όταν ο δείκτης του ποντικιού βρεθεί στην περιοχή του συνδέσμου, αλλάζει μορφή. Τότε, αν πατηθεί το πλήκτρο του ποντικιού, ενεργοποιείται ο σύνδεσμος, οπότε εμφανίζεται στην οθόνη η περιοχή πληροφοριών στην οποία οδηγεί. Ο σηματοδότης του συνδέσμου συνηθίζεται να αποκαλείται και άγκυρα (anchor), υποδηλώνοντας ότι από εκεί ξεκινά ο σύνδεσμος που οδηγεί σε άλλη περιοχή πληροφοριών.

Κόμβοι - σύνδεσμοι – άγκυρα

Με την τεχνική κόμβων και συνδέσμων αποθηκευμένες πληροφορίες μπορούν να εμπλουτίζονται σταδιακά με την προσθήκη θεμάτων σε νέους κόμβους και την κατάλληλη διασύνδεσή τους με τους παλαιούς. Επίσης μπορεί να ενημερώνονται τακτικά, αφού είναι δυνατόν να τροποποιούνται ή να καταργούνται κόμβοι και να μεταβάλλεται ανάλογα η διασύνδεσή τους. Η περιήγηση μεταξύ των κόμβων συνηθίζεται να αποκαλείται πλοήγηση (navigation).