Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

10.4.2 Κατασκευή προϊόντων με τη βοήθεια του υπολογιστή

Με τον όρο σύστημα CAM (Computer Aided Manufacturing) εννοούμε ένα σύνολο εργαλείων και μηχανημάτων -εργαλειομηχανές- τα οποία ελέγχονται από υπολογιστή και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων. Τα συστήματα CAM συνδέονται συνήθως με συστήματα CAD, οπότε μιλάμε για ολοκληρωμένα συστήματα CAD/CAM. Στα συστήματα αυτά τα εξαγόμενα του CAD χρησιμοποιούνται ως προδιαγραφές εισόδου στο σύστημα CAM. Οι προδιαγραφές αυτές είναι απαραίτητες για τον προγραμματισμό των εργαλειομηχανών που κατασκευάζουν το προϊόν.

Σύστημα CAD/CAM

Ο προγραμματισμός αυτός γίνεται με την ανάπτυξη ειδικών αρχείων που περιέχουν τα κατάλληλα δεδομένα για την οδήγηση των εργαλειομηχανών και αποτελούν ένα Ειδικό Σύστημα Αριθμητικού Ελέγχου (Computerized Numerical Control). Η ανάπτυξη των ειδικών αυτών αρχείων απαιτεί εξειδικευμένες ικανότητες και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια σιγά σιγά αντικαθίστανται από ειδικό λογισμικό, το οποίο αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα CAD και CAM συστήματα.

Στα σύγχρονα εργοστάσια τα υπολογιστικά συστήματα ελέγχουν την κίνηση μηχανισμών οι οποίοι φέρουν ειδικούς αισθητήρες. Τα συστήματα αυτά, με τη χρήση ειδικού λογισμικού, επεξεργάζονται τα σήματα των αισθητήρων, ακολούθως "αποφασίζουν" και στη συνέχεια "δίνουν εντολές" για την κίνηση των τμημάτων των μηχανών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων.

Τους μηχανισμούς αυτούς συνηθίζουμε να ονομάζουμε ρομπότ και τον κλάδο της επιστήμης που ασχολείται με τη δημιουργία και την εξέλιξη των μηχανών αυτών Ρομποτική.

Συνήθως, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για εργασίες που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια, όπως είναι η συγκόλληση και η συναρμολόγηση εξαρτημάτων, ή για εργασίες που είναι επικίνδυνες ή δεν μπορούν να γίνουν από τον άνθρωπο, όπως είναι η ανύψωση μεγάλων φορτίων, ο καθαρισμός τοξικών αποβλήτων, κ.ά.