Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μακροεντολές

Στο περιβάλλον ενός πακέτου υπάρχουν ενσωματωμένες όλες οι λειτουργίες που χρειάζονται για την επεξεργασία μιας εφαρμογής, είτε με μορφή εικονιδίων είτε μέσα στους καταλόγους επιλογών. Παρέχεται, όμως, συνήθως η δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει και τις δικές του εντολές, με συνδυασμό αυτών που είναι ενσωματωμένες. Μια τέτοια εντολή, δημιουργημένη από το χρήστη, λέγεται μακροεντολή (macro) και χρησιμεύει στην αυτοματοποίηση μιας σειράς εντολών και χειρισμών που επαναλαμβάνονται συχνά.

Για κάθε μακροεντολή ορίζεται ένα όνομα από τον ίδιο το χρήστη, καθώς και ένας συνδυασμός πλήκτρων, ώστε να μπορεί να την ενεργοποιήσει, όταν χρειαστεί, με έναν απλό χειρισμό.

Για παράδειγμα, σε ένα λογιστικό φύλλο μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια μακροεντολή που να περιλαμβάνει όλα τα βήματα για τη δημιουργία ενός γραφήματος ορισμένου τύπου.

Η μακροεντολή δημιουργείται είτε με τη γραφή κώδικα, με τη βοήθεια της ενσωματωμένης γλώσσας προγραμματισμού, είτε με την καταγραφή από την εφαρμογή των βημάτων που εκτελεί ο χρήστης.

Για τη δημιουργία μιας μακροεντολής υπάρχει συνήθως ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα οδήγησης, που καθοδηγεί το χρήστη βήμα βήμα.