Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

5.2 Κατηγορίες μεγάλων συστημάτων

Τα μεγάλα, σε σχέση με τους μικροϋπολογιστές, συστήματα διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: στους Υπερυπολογιστές, στους Μεγάλους υπολογιστές και στους Μεσαίους υπολογιστές. α) Υπερυπολογιστές (Supercomputers): Είναι οι μεγαλύτεροι, ισχυρότεροι και ακριβότεροι υπολογιστές. Η υπολογιστική τους ισχύς κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες MIPS και μπορούν να εξυπηρετούν χιλιάδες χρήστες. β) Μεγάλοι υπολογιστές (Mainframes): Αυτοί οι υπολογιστές μπορούν να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες ή και μερικές χιλιάδες τερματικά. Είναι πολύ ισχυρά συστήματα γενικής χρήσης, αλλά και πολύ ακριβά. Διαθέτουν μνήμη της τάξεως των gigabyte και υπολογιστική ισχύ εκατοντάδες MIPS. Ως περιφερειακή μνήμη χρησιμοποιούν συστοιχίες σκληρών δίσκων μεγάλης χωρητικότητας, με μεγάλη ταχύτητα προσπέλασης, μονάδες ταινίας, κ.ά. γ) Μεσαίοι υπολογιστές ή μίνι-υπολογιστές (Μini-computers): Κατατάσσονται ανάμεσα στους μικροϋπολογιστές και τα μεγαλύτερα συστήματα και ως προς την ισχύ και ως προς το κόστος. Δημιουργήθηκαν ειδικά ως συστήματα πολλών χρηστών και μπορούν να εξυπηρετήσουν δίκτυα μικροϋπολογιστών ή τερματικά. Χρησιμοποιούνται και ως αυτόνομες μονάδες αλλά και συνδεδεμένοι με μεγαλύτερα συστήματα.

Η σειρά CRAY ORIGIN2000. Ανήκει στην κατηγορία των υπερυπολογιστών, με πολύ μεγάλες δυνατότητες επέκτασης. Μπορεί να διαθέτει μέχρι 128 επεξεργαστές.

Ένα τερματικό αποτελείται συνήθως από ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη, χωρίς κεντρική μονάδα και επεξεργαστή, μπορεί όμως να είναι και ένας μικροϋπολογιστής.

Σημαντικές κατασκευάστριες εταιρείες μεγάλων συστημάτων είναι η CRAY, η Unisys, η HITACHI, η IBM, κ.ά.

Οι επιδόσεις των συστημάτων αυξήθηκαν τα τελευταία 35 χρόνια κατά 1 εκ. φορές, ενώ η τιμή τους μειώθηκε κατά 1.000 φορές.