Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

3.3.4 Εκτυπωτές

Οι εκτυπωτές είναι συσκευές εξόδου που δίνουν τη δυνατότητα εκτύπωσης, συνήθως σε χαρτί, διαφόρων πληροφοριών. Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες εκτυπωτών. Οι πλέον διαδεδομένες είναι οι εκτυπωτές ακίδων, οι εκτυπωτές έγχυσης μελάνης και οι εκτυπωτές laser.

Εκτυπωτές ακίδων

Οι εκτυπωτές ακίδων (dot matrix) διαθέτουν δύο κυλίνδρους μεταξύ των οποίων κινείται μπρος - πίσω το χαρτί. Ένα άλλο εξάρτημα, η κεφαλή του εκτυπωτή, η οποία περιέχει μια μήτρα ακίδων διατεταγμένων σε μία ή δύο σειρές, μπορεί και κινείται κατά πλάτος του χαρτιού. Κατά την κίνηση της κεφαλής ένας συνδυασμός ακίδων προβάλλει από την κεφαλή και κτυπά μια μελανοταινία, το αποτύπωμα της οποίας τυπώνεται στο χαρτί. Κάθε χαρακτήρας ή σχέδιο δημιουργείται από το συνδυασμό διαδοχικών αποτυπωμάτων σε προκαθορισμένες θέσεις που αντιστοιχούν στο χαρακτήρα ή στο σχέδιο αυτό. Όσο πιο πολλά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για ένα χαρακτήρα ή σχέδιο τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα εκτύπωσης στο χαρτί.

Τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκτυπωτών ακίδων είναι ο αριθμός των ακίδων της κεφαλής (υπάρχουν κεφαλές με 9, 18 ή 24 ακίδες) και η ταχύτητα εκτύπωσης. Οι εκτυπωτές αυτοί παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της δημιουργίας πολλαπλών αντιγράφων με μία εκτύπωση (χρήσιμο για παράδειγμα στην εκτύπωση τιμολογίων) αλλά και συγχρόνως το μειονέκτημα του υψηλού επιπέδου θορύβου που παράγεται.

Εκτυπωτές έγχυσης μελάνης

Οι εκτυπωτές έγχυσης μελάνης (inkjet) έχουν ανάλογη λειτουργία με τους εκτυπωτές ακίδων, μόνο που αντί για ακίδες διαθέτουν φυσίγγια (σωληνάκια), από τα οποία εκτοξεύεται μελάνι στο χαρτί. Οι εκτυπωτές ακίδων και οι εκτυπωτές έγχυσης μελάνης αποκαλούνται εκτυπωτές γραμμής, γιατί η εκτύπωση πραγματοποιείται γραμμή-γραμμή, με τη συμπλήρωσή της από χαρακτήρες. Τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της τεχνολογίας είναι η ανάλυση (dots per inch - dpi) και η ταχύτητα εκτύπωσης σελίδων ανά λεπτό (pages per minute-ppm).

Εκτυπωτές laser

Ο εκτυπωτής laser λειτουργεί όπως ένα φωτοτυπικό μηχάνημα. Ενώ στην περίπτωση των εκτυπωτών γραμμής ο υπολογιστής στέλνει κωδικούς χαρακτήρων στην περίπτωση του laser στέλνει μικρά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά περιέχουν πληροφορίες για την ακριβή εικόνα ολόκληρης της σελίδας και εκτελούνται από τον επεξεργαστή του εκτυπωτή. Σύμφωνα με την εικόνα της σελίδας στη μνήμη του εκτυπωτή παράγεται μια δέσμη laser, η οποία προσπίπτει πάνω σε ένα φωτοευαίσθητο τύμπανο. Τα σημεία όπου προσπίπτει η δέσμη φορτίζονται με θετικό στατικό ηλεκτρισμό και έτσι δημιουργείται το "αρνητικό" της σελίδας πάνω στο τύμπανο. Κατόπιν το τύμπανο περιστρέφεται γύρω από ένα δοχείο το οποίο περιέχει κόκκους γραφίτη (toner). Κόκκοι του γραφίτη προσκολλώνται στα θετικώς φορτισμένα σημεία του τυμπάνου και έτσι δημιουργείται στην επιφάνειά του η εικόνα της σελίδας. Ένας μηχανισμός προωθήσεως φέρνει σε άμεση επαφή με το τύμπανο μια λευκή σελίδα, οπότε οι κόκκοι του γραφίτη προσκολλώνται πάνω σε αυτήν. Έτσι το χαρτί με σχηματισμένη τη σελίδα προωθείται προς ένα σύστημα κυλίνδρων το οποίο πιέζει και ξηραίνει το γραφίτη με την εφαρμογή υψηλής θερμοκρασίας. Οι εκτυπωτές laser, επειδή εκτυπώνουν όταν γεμίσει μια ολόκληρη σελίδα, λέγονται εκτυπωτές σελίδας. Χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει ανάγκη για μεγάλο όγκο εκτυπώσεων και υψηλή ποιότητα στην εκτύπωση. Τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτής της τεχνολογίας είναι η ανάλυση και η ταχύτητα εκτύπωσης σελίδων ανά λεπτό.