Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εισαγωγή

Αυθόρμητη μεταβολή.

Μη αυθόρμητη μεταβολή.

Αυθόρμητη μεταβολή: είναι μια μεταβολή που γίνεται από μόνη της χωρίς εξωτερική επίδραση, όπως π.χ. η πτώση μιας πέτρας από υψηλότερο σε χαμηλότερο σημείο, ή η ψύξη ενός υπέρθερμου μετάλλου κλπ.

Σύστημα και περιβάλλον. Συνήθως αναφερόμαστε σε κλειστά συστήματα, όπου γίνεται ανταλλαγή ενέργειας αλλά όχι ύλης με το περιβάλλον.

H Θερμοδυναμική μελετά τις ενεργειακές μετατροπές που συνοδεύουν τα φυσικά ή χημικά φαινόμενα. Κλάδος αυτής είναι η Χημική Θερμοδυναμική που εστιάζεται στις χημικές αντιδράσεις. Η Θερμοχημεία, που μελετήσαμε στη Β΄ Λυκείου, αποτελεί μέρος αυτής και η ενθαλπία χαρακτηρίζεται ως ένα βασικό θερμοδυναμικό μέγεθος. Η θερμοδυναμική στηριζόμενη στους αντίστοιχους νόμους και χωρίς να αναφέρεται στην ατομική ή μοριακή σύσταση της ύλης, δίνει απάντηση στα εξής ερωτήματα: 1. Πότε μια αντίδραση γίνεται αυθόρμητα; 2. Πόσο μπορεί να προχωρήσει μια αντίδραση, ποια δηλαδή είναι η θέση χημικής ισορροπίας; 3. Ποιες ενεργειακές μεταβολές συνοδεύουν την αντίδραση; Ωστόσο, το αδύνατο σημείο της θερμοδυναμικής είναι ότι δε θίγει καθόλου το θέμα του χρόνου. Αυτό αποτελεί αντικείμενο μελέτης της χημικής κινητικής. Έτσι, υπάρχουν αυθόρμητες αντιδράσεις εξαιρετικά αργές, που θεωρούνται πρακτικά αδύνατες.