Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Είδη λαμπτήρων

Οπτικές ίνες

Φωτογραφική μηχανή

Φωτοστοιχεία

LASER

4.1 ΕΙΔΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ

Ο ανθρώπινος οισοφάγος όπως τον παρατηρούμε με ενδοσκόπιο.

Επιστημονικό εργαστήριο οικολογικής οργάνωσης επιπλέει σε έναν υδροβιότοπο. Οι φωτοβολταϊκές συστοιχίες το τροφοδοτούν με την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Η μαγεία της φωτογραφίας. Κοπάδι από βουβάλια εισβάλλει στα ήρεμα νερά μιας λίμνης.

Νέοι σε κέντρο διασκέδασης. Λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας σε συνδυασμό με φθορίζοντα υλικά δημιουργούν αυτή τη "φανταστική" εικόνα.

Οι άνθρωποι, θέλοντας να συνεχίσουν τις ποικίλες δραστηριότητές τους και μετά τη δύση του Ήλιου, επιδίωκαν πάντα να βρουν τρόπους, ώστε να αντικαταστήσουν αυτή τη φυσική πηγή φωτός με άλλες πηγές. Μέχρι το 19ο αιώνα η φλόγα από την καύση ξύλων ή λαδιού, από λάμπες πετρελαίου, φυσικού ή συνθετικού αερίου ήταν η πηγή φωτός που χρησιμοποιούσαν. Πολλές από τις λάμπες πετρελαίου βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των σπιτιών για περιπτώσεις ανάγκης.

Οι φωτεινές πηγές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις θερμές και τις ψυχρές φωτεινές πηγές. Η φωτοβολία των φωτεινών πηγών οφείλεται στη διέγερση και αποδιέγερση των ατόμων. Στις θερμές φωτεινές πηγές προσφέρουμε την ενέργεια για τη διέγερση υπό μορφή θερμότητας. Η φωτοβολία των ψυχρών φωτεινών πηγών οφείλεται στην αποδιέγερση ατόμων αερίων (ή ατμών), που διεγείρονται με τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τα αέρια ή τους ατμούς. Οι πιο "δημοφιλείς αντιπρόσωποι" των δύο παραπάνω κατηγοριών είναι ο λαμπτήρας πυρακτώσεως (από την κατηγορία των θερμών φωτεινών πηγών) και ο λαμπτήρας φθορισμού (από την κατηγορία των ψυχρών φωτεινών πηγών). Θέλοντας να δώσουμε τον ορισμό του ηλεκτρικού λαμπτήρα θα λέγαμε απλώς ότι: λαμπτήρας είναι μια διάταξη που μετατρέπει σε φως μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που της προσφέρεται.

4-1 Λάμπα πετρελαίου φωτίζει ορεινό καταφύγιο.