Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ

- Ο Λούθηρος δημιούργησε έναν τρίτο χριστιανικό κλάδο, τον Προτεσταντισμό. - Με την ειρήνη της Αυγούστας, το 1555, ο Προτεσταντισμός επικράτησε οριστικά σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας. Ακολουθούν πολεμικές συγκρούσεις και η Ευρώπη διχάστηκε θρησκευτικά. - Η Αγία Γραφή θεωρήθηκε ως η μοναδική αυθεντία της Εκκλησίας. - Στις περιοχές που επικράτησε ο Προτεσταντισμός καταστράφηκαν εκκλησιαστικά έργα τέχνης. - Ο Καλβίνος καθιέρωσε το θεσμό του πρεσβυτερίου.

ΚΕΙΜΕΝΟ Εάν δεν με πείσουν με επιχειρήματα από την Αγία Γραφή ή με αδιάσειστη λογική, δε μπορώ να αναιρέσω τις θέσεις μου, γιατί δεν πιστεύω στο αλάθητο του Πάπα, ούτε στο αλάθητο των Συνόδων, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πολλές φορές και οι Πάπες και οι Σύνοδοι έχουν σφάλει και έχουν πέσει σε αντιφάσεις. Εγώ έχω πειστεί από τα βιβλικά επιχειρήματα που έχω ήδη αναφέρει και είμαι απόλυτα ενωμένος με το λόγο του Θεού. Δεν μπορώ και δε θέλω να ανακαλέσω τίποτα γιατί δεν είναι ορθό και αντίθετα είναι επικίνδυνο να πράττει κανείς αντίθετα με τη φωνή της συνείδησης του. Ο Θεός ας με βοηθήσει (Απόσπασμα από την απολογία του Λούθυρου στη Δίαιτα της Βορμς. Μετάφραση Β. Σκουλάτου, Ν. Δημακόπουλου, Σ. Κόνδη, στο βιβλίο Ιστορία Γενικής Παιδείας Β' Ενιαίου Λυκείου).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Ποια σχέση έχει η αναγωγή της Αγίας Γραφής σε αυθεντία και η απόρριψη της Ιερής Παράδοσης με την ύπαρξη πολλών Προτεσταντικών Ομολογιών; 2. Ποια σχέση έχει η διάδοση του Ανθρωπισμού με τη μελέτη της Βίβλου; 3. Σε χάρτη της Ευρώπης να εντοπίσετε τις περιοχές που παρέμειναν Ρωμαιοκαθολικές μετά τον 16ο αιώνα και τις περιοχές που δέχτηκαν τη Μεταρρύθμιση. 4. Να βρείτε πληροφορίες για την επίδραση που είχε στην τέχνη της ζωγραφικής η άρνηση των Διαμαρτυρομένων να δεχτούν εικόνες. 5. Πώς η εμπειρία των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη συνέβαλε στην κατάκτηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας ανάμεσα στους πιστούς διαφορετικών θρησκειών;