Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ

- Οι αιρέσεις αναστάτωσαν την Εκκλησία και είχαν ως αιτίες τους την υπερεκτίμηση της ανθρώπινης λογικής, την αλαζονεία των αιρετικών και την ανάμειξη θρησκευτικών αντιλήψεων άλλων θρησκειών με τις χριστιανικές. - Οι μεγαλύτερες αιρέσεις είναι ο Αρειανισμός, ο Νεστοριανισμός και ο Μονοφυσιτισμός. - Οι αιρέσεις διαίρεσαν την Εκκλησία και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την απόσχιση ανατολικών επαρχιών από την βυζαντινή αυτοκρατορία.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Τι ονομάζεται "θρησκευτικός συγκρητισμός" και πώς τον αντιλαμβάνεστε ως αίτιο των αιρέσεων; 2. Ποιες είναι οι επιπτώσεις των αιρέσεων στον εκκλησιαστικό χώρο; 3. Ποιες είναι οι συνέπειες των αιρέσεων για τη βυζαντινή αυτοκρατορία; 4. Συλλέξτε, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, υλικό από το Γραφείο Αντιμετώπισης Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος (αυτό μπορεί να γίνει και μέσω του διαδικτύου). Να συζητήσετε για τις ποικίλες εξαρτήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν οι αιρέσεις.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 1. Πιστεύω σε ένα Θεό, Πατέρα, Παντοκράτορα, δημιουργό του ουρανού και της γης, όλου του ορατού και του αόρατου κόσμου. 2. Πιστεύω και σε έναν Κύριο, τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού το μονογενή, που γεννήθηκε από τον Πατέρα προαιώνια. Φως από το φως, αληθινό Θεό από Θεό αληθινό, που γεννήθηκε και δε δημιουργήθηκε, ομοούσιο με τον Πατέρα, διά του οποίου Υιού όλα δημιουργήθηκαν. 3. Αυτόν που για μας τους ανθρώπους και για τη σωτηρία μας κατέβηκε από τους ουρανούς και σαρκώθηκε από το Άγιο Πνεύμα και τη Μαρία την Παρθένο και έγινε άνθρωπος. 4. Και που σταυρώθηκε για χάρη μας την εποχή του Ποντίου Πιλάτου και θυσιάστηκε και ενταφιάστηκε. 5. Και που αναστήθηκε την τρίτη ημέρα, σύμφωνα με τις Γραφές. 6. Και που ανέβηκε στους ουρανούς και κάθεται δεξιά του Πατέρα. 7. Και που πάλι θα επιστρέψει με δόξα για να κρίνει ζώντες και νεκρούς, του οποίου η βασιλεία δε θα έχει τέλος. 8. Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, που είναι Κύριον ως Θεός, αυτό που δίνει ζωή, που εκπορεύεται από τον Πατέρα, αυτό που μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται, το οποίο μίλησε με το στόμα των προφητών. 9. Πιστεύω στην Εκκλησία που είναι μία, αγία, καθολική και αποστολική. 10. Ομολογώ ένα βάπτισμα για τη συγχώρηση των αμαρτιών. 11. Περιμένω με ελπίδα την ανάσταση των νεκρών. 12. Και τη ζωή στη μέλλουσα βασιλεία του Θεού. Αμήν.