Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Και στον 21ο αιώνα οι πόλεμοι αφανίζουν τους ανθρώπους

• Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο έχουν ξεσπάσει πάνω από 130 άλλοι πόλεμοι σε όλη την υφήλιο. Σ' αυτούς έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ άλλοι τόσοι πέθαναν από τις ασθένειες και την πείνα που ακολούθησαν. Τα περισσότερα θύματα ανήκουν στον άμαχο πληθυσμό.

• Εξαιτίας των πολέμων και των πολιτικών κρίσεων εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να ζήσουν ως πρόσφυγες είτε μέσα στην ίδια τους τη χώρα είτε σε γειτονικές χώρες, αναζητώντας καταφύγιο και μια καινούρια ζωή.

• Από το 1995 και μετά γύρω στα 160 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν ως πρόσφυγες. Και δυστυχώς ο κατάλογος ολοένα μεγαλώνει.

Η ειρήνη είναι κοινό αίτημα στις προσευχές όλων των ανθρώπων σε όποια θρησκεία κι αν ανήκουν!

Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης

Ο δυτικός κόσμος πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη και να εννοούμε μια ειρήνη που βολεύει τις δικές μας αποφάσεις και τα δικά μας συμφέροντα. Το άλλο όνομα για την ειρήνη είναι δικαιοσύνη. Υπάρχει κι ένα τρίτο όνομα που λέγεται ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ελπίδα για ειρήνη και ασφάλεια, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη. Ζούσαμε μαζί όλοι οι λαοί στα Βαλκάνια. Ζούσαμε μαζί την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Την εποχή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως γιατί να μη ζήσουμε μαζί; Αν η νηφαλιότητα* της ανεξιθρησκίας* και η τόλμη της αγάπης επιβληθούν σ' αυτό το τυφλό μίσος, στα Βαλκάνια μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Το έργο της δικαιοσύνης θα είναι ειρήνη και της δικαιοσύνης το αποτέλεσμα θα είναι ησυχία και ασφάλεια παντοτινή. Ησ 32, 17