Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η σημερινή Ιερουσαλήμ

Ίσως δεν υπάρχει άλλη πόλη στον κόσμο που αγαπήθηκε και διεκδικήθηκε με τόσο πάθος όσο η Ιερουσαλήμ. Κι αυτό επειδή θεωρείται τόπος ιερός και από τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Ψηλά τείχη μήκους 4 χλμ. με 8 πύλες εισόδου κλείνουν από παντού την παλιά πυκνοχτισμένη πόλη. Στα δυτικά της από τις αρχές του 20ού αι. άρχισε να κτίζεται η σύγχρονη Ιερουσαλήμ.

Σήμερα, στην παλιά πόλη οι στενοί δρόμοι και τα καταστήματα σφύζουν* από ζωή. Καμπαναριά και μιναρέδες* γειτονεύουν στενά, υψώνοντας προς τον ουρανό τις προσευχές τριών θρησκειών και πολλών διαφορετικών ομολογιών*. Για τους χριστιανούς το σημαντικότερο προσκύνημα στην πόλη είναι ο Ναός της Αναστάσεως (μέσα σ' αυτόν υπάρχουν ο Γολγοθάς και ο Πανάγιος Τάφος). Για τους μουσουλμάνους το σημαντικότερο προσκύνημα είναι το τέμενος του Ομάρ, πάνω στο λόφο του Βράχου, όπου για δεκατρείς αιώνες προσκυνούν το βράχο της θυσίας του Αβραάμ. Στη ρίζα του λόφου του Βράχου βρίσκεται ο πιο ιερός τόπος για τους ισραηλίτες όλου του κόσμου: το Τείχος των Δακρύων, ένα απομεινάρι του Ναού τους, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς το 70 μ.Χ. και έκτοτε δεν ξαναχτίστηκε.

Αιώνες τώρα στην Ιερουσαλήμ κάθε βδομάδα επικρατεί ο ίδιος ρυθμός. Κάθε Παρασκευή γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι. Το Σάββατο οι ισραηλίτες και την Κυριακή οι χριστιανοί.

Όμως τα τελευταία χρόνια η ατμόσφαιρα είναι συνεχώς ηλεκτρισμένη στην πόλη. Διαμαρτυρίες, φανατισμοί, ακρότητες είναι τα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής. Ελικόπτερα πετούν συνεχώς πάνω απ' την πόλη. Και μαζί ο ήχος από τις καμπάνες και το κάλεσμα του μουεζίνη* για προσευχή. Ο καθένας μας εύχεται να έρθει μια εποχή που οι άνθρωποι θα ακούσουν το μήνυμα της αγάπης και η ειρήνη θα επικρατήσει στην Ιερουσαλήμ.

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ (= πόλη της ειρήνης) είναι σήμερα χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα: χριστιανικό, αρμενικό, ιουδαϊκό και μουσουλμανικό.