Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Λειτουργίες των καταλόγων

Οι κατάλογοι μπορούν να υλοποιηθούν σαν αρχεία ειδικού τύπου (π.χ. με ένα χαρακτηριστικό που προσδιορίζει ότι είναι κατάλογοι), τα οποία επεξεργάζεται το σύστημα αρχείων και περιέχουν πληροφορίες για τα αρχεία και τους άλλους καταλόγους που περιέχουν.

Οι βασικές λειτουργίες που μπορεί να εκτελέσει κανείς σε ένα κατάλογο είναι:

- Δημιουργία ενός νέου καταλόγου, ο οποίος περιέχεται σε ένα άλλο κατάλογο. Κατά τη δημιουργία του συστήματος αρχείων, ο κατάλογος-ρίζα προϋπάρχει, οπότε αρχίζουν και δημιουργούνται κατάλογοι μέσα σε αυτόν. Αρχικά ο νέος κατάλογος είναι κενός, δηλαδή δεν περιέχει αρχεία ή άλλους καταλόγους.

- Διαγραφή ενός καταλόγου· για να μπορεί να διαγραφεί ένας κατάλογος πρέπει να είναι κενός, να μην περιέχει δηλαδή αρχεία ή άλλους καταλόγους. Ο κατάλογος-ρίζα δεν μπορεί να διαγραφεί.

- Ανάγνωση των περιεχομένων ενός καταλόγου, δηλαδή απαρίθμηση των αρχείων και των υποκαταλόγων που αυτός περιέχει. Η ανάγνωση γίνεται συνήθως από ειδικά προγράμματα που εμφανίζουν στο χρήστη τα περιεχόμενα του καταλόγου.

- Εγγραφή σε ένα κατάλογο· η λειτουργία αυτή γίνεται μόνο έμμεσα, όταν δημιουργείται ένα νέο αρχείο ή υποκατάλογος μέσα στον κατάλογο, όταν διαγράφεται ένα αρχείο ή υποκατάλογος ή όταν μετονομάζεται κάποιο από τα περιεχόμενα του καταλόγου.

- Μετονομασία του καταλόγου· το νέο όνομα δεν πρέπει να υπάρχει ήδη στον κατάλογο- πατέρα. Φυσικά, το όνομα του καταλόγου-ρίζα δεν μπορεί να αλλάξει.