Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακεφαλαίωση

Ο καταμερισμός του χρόνου της ΚΜΕ μεταξύ πολλών προγραμμάτων δίνει τη δυνατότητα να εκτελούνται αυτά ταυτόχρονα βελτιώνοντας συνολικά τις επιδόσεις του υπολογιστικού συστήματος. Τα προγράμματα που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της εκτέλεσής τους από την ΚΜΕ ονομάζονται διεργασίες. Η διαδικασία εναλλαγής από τη μια διεργασία στην άλλη, δηλαδή η μεταγωγή περιβάλλοντος, απαιτεί την καταγραφή πληροφοριών για τη διεργασία που διακόπτεται ώστε να μπορεί να συνεχιστεί αργότερα σωστά η εκτέλεσή της.

Μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης ταυτόχρονων προγραμμάτων, τα οποία διαιρούνται σε τμήματα που μπορούν να εκτελούνται παράλληλα, είναι τα νήματα, μια «ελαφριά» μορφή διεργασιών. Τα νήματα χρησιμοποιούν κοινό τμήμα μνήμης και έτσι δεν απαιτούν μηχανισμούς επικοινωνίας πολλές φορές· επίσης επιβαρύνουν λιγότερο το υπολογιστικό σύστημα.

Ερωτήσεις - Ποια είναι τα οφέλη και οι συνέπειες όταν το ΛΣ εναλλάσσει προγράμματα στη χρήση της ΚΜΕ; - Σε τι διαφέρει η διεργασία από ένα πρόγραμμα; Μπορούν πολλές διεργασίες να αντιστοιχούν στο ίδιο πρόγραμμα; - Ποια είναι η βασική διαφορά μίας διεργασίας με μία ελαφρή διεργασία; - Τι είναι η μεταγωγή περιβάλλοντος για μία διεργασία; Είναι η ίδια με τη μεταγωγή περιβάλλοντος για μία ελαφρή διεργασία; - Πότε συμφέρει να χρησιμοποιήσουμε τις ελαφρές διεργασίες; Πότε νομίζεις ότι πρέπει να τις αποφύγουμε;