Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οπτικά μέσα

Μία συνηθισμένη περιφερειακή συσκευή που λειτουργεί με οπτικές μεθόδους, δηλαδή με ακτίνες laser, είναι ο οδηγός CD-ROM (CD-ROM drive). Ο οδηγός αυτός διαβάζει οπτικούς δίσκους (CD) με δεδομένα ή μουσική. Οι δίσκοι CD-ROM έχουν χωρητικότητα 650 MB ή 74 λεπτά μουσικής.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν, οι οδηγοί CD-ROM είχαν ρυθμό μεταφοράς δεδομένων της τάξης των KB/s και χρόνους προσπέλασης πάνω από 200 ms. Σήμερα έχουμε οδηγούς 32 ή και 40 φορές πιο γρήγορους, με χρόνους προσπέλασης που είναι συγκρίσιμοι με σκληρούς δίσκους και ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων αρκετά MB/s.

Όλα σχεδόν τα προγράμματα διανέμονται από τις εταιρείες λογισμικού σε δίσκους CD-ROM, οι οποίοι χωρούν συνήθως όλα τα αρχεία του προγράμματος - ενώ θα χρειάζονταν πολλές δισκέτες για την ίδια δουλειά.

Οι οδηγοί CD-ROM μπορούν μόνο να διαβάσουν από τους δίσκους, αλλά υπάρχουν και οδηγοί εγγραφής και ανάγνωσης (CD-R). Με τον περιορισμό βέβαια ότι κάθε CD-ROM μπορεί να εγγραφεί μόνο μία φορά, οι οδηγοί αυτοί δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να εγγράψουν CD με μουσική, να κρατούν εφεδρικά αντίγραφα των αρχείων τους ή να μοιράζονται αρχεία μεγάλου μεγέθους.

Μεγαλύτερης χωρητικότητας είναι οι δίσκοι DVD (Digital Versatile Disk), οι οποίοι είναι επίσης μόνο ανάγνωσης. Οι δίσκοι αυτοί έχουν χωρητικότητες που φθάνουν τα 17 GB, και έτσι είναι κατάλληλοι για ήχο υψηλής ποιότητας, ταινίες μεγάλης διάρκειας κλπ.