Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μαγνητικά μέσα

Ο οδηγός δισκέτας (floppy disk drive) συνοδεύει πιστά τον προσωπικό υπολογιστή από τη γέννησή του. Ξεκίνησε από τις 5,25" και χωρητικότητα 160 Kb, και τότε αποτελούσε τη μοναδική μονάδα περιφερειακής μνήμης. Η εκκίνηση του υπολογιστή γινόταν από δισκέτα και ο χρήστης έπρεπε να αλλάζει συχνά δισκέτες, αν είχε μόνο έναν οδηγό στη διάθεσή του.

Αργότερα παρουσιάστηκαν και οι οδηγοί των 3,5" με δισκέτες πιο μικρές και πιο ανθεκτικές. Σήμερα η χωρητικότητα των δισκετών φθάνει τα 2,88 MB (με πιο συνηθισμένα τα 1,44 MB) για τις 3,5" και τα 1,2 MB για τις 5,25", αν και οι δισκέτες των 5,25" είναι πλέον σπάνιες.

Ο πρώτος σκληρός δίσκος (hard disk) σε προσωπικό υπολογιστή εμφανίστηκε το 1983 και είχε την - τεράστια για την εποχή - χωρητικότητα των 10 MB. Παρέχοντας άφθονο χώρο αποθήκευσης για τις ανάγκες της εποχής, αξιοπιστία και ευκολία σε σχέση με τις δισκέτες, καθιερώθηκε αμέσως.

Σήμερα η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων μετράται με GB, και η ταχύτητά τους έχει υπερδεκαπλασιαστεί.

Οι μαγνητικές ταινίες (magnetic tapes) στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν σε μεγάλους υπολογιστές και υπερυπολογιστές, αρχικά ως μονάδες εισόδου και στη συνέχεια ως μονάδες διατήρησης εφεδρικών αντιγράφων (backup). Όταν έγιναν πιο μικρές και εύχρηστες, πέρασαν και στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών για τη διατήρηση των εφεδρικών αντιγράφων.

Μία μαγνητική ταινία έχει χωρητικότητα από 100 MB έως αρκετά GB και χρειάζεται περίπου 2-4 ώρες για να γραφτεί ολόκληρη. Είναι λοιπόν ιδανική για εφεδρικά αντίγραφα.