Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άλλοι τύποι μνήμης

Η δευτερεύουσα μνήμη χρησιμοποιείται για τη μόνιμη και οικονομικότερη αποθήκευση μεγάλου όγκου πληροφοριών.

Κύριο χαρακτηριστικό των περιφερειακών μονάδων που αποτελούν τη δευτερεύουσα μνήμη είναι ο συνδυασμός ηλεκτρομηχανικών διατάξεων για τη μαγνητική ή οπτική αποθήκευση και ανάκτηση μεγάλου όγκου πληροφοριών. Το μηχανικό μέρος αυτών των συσκευών τις καθιστά βραδύτερες σε σχέση με την κύρια μνήμη, της οποίας η λειτουργία είναι καθαρά ηλεκτρονική.

Επειδή η διαδικασία του εντοπισμού και της ανάκτησης των δεδομένων στις μονάδες αυτές είναι σχετικά χρονοβόρα, οι λειτουργίες ανάγνωσης και εγγραφής γίνονται για μεγαλύτερες ενότητες δεδομένων από ό,τι στην κύρια μνήμη.

Σε ένα σκληρό δίσκο η ενότητα είναι συχνά 512 bytes, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από τη λέξη του επεξεργαστή, που σε πολλούς επεξεργαστές είναι μόνο 1 byte.

Για να διαβάσουμε από το δίσκο αυτό 2000 συνεχόμενα bytes θα χρειαστούν 4 αναγνώσεις. Αν όμως η μονάδα διαβάζει ενότητες των 8 bytes, θα απαιτούνταν 250 λειτουργίες ανάγνωσης και 50 φορές περισσότερος χρόνος!

Ας σημειώσουμε ότι η δευτερεύουσα μνήμη δεν είναι άμεσα προσπελάσιμη από τον επεξεργαστή· τα περιεχόμενά της πρέπει πρώτα να μεταφερθούν στην κύρια μνήμη με τη βοήθεια της μονάδας εισόδου-εξόδου, και μετά να χρησιμοποιηθούν από τον επεξεργαστή.