Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μονάδα Εισόδου - Εξόδου

Η μονάδα εισόδου - εξόδου δέχεται πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον του υπολογιστή, μέσω των περιφερειακών μονάδων και δίνει πάλι μέσω των μονάδων τα αποτελέσματα σε αυτό.

Όπως και η μονάδα μνήμης, η μονάδα εισόδου / εξόδου διαθέτει τουλάχιστον δύο καταχωρητές, έναν για τα δεδομένα που μεταδίδονται από και προς τις περιφερειακές συσκευές, και έναν για τη «διεύθυνση» της περιφερειακής συσκευής με την οποία ανταλλάσσονται τα δεδομένα. Τα δεδομένα αποθηκεύονται προσωρινά σε μικρές «μνήμες» της μονάδας που ονομάζονται απομονωτές (buffers).

Περιφερειακές συσκευές

Το μέγεθος του καταχωρητή των δεδομένων της μονάδας Ε/Ε είναι συνήθως ίδιο με το μήκος λέξης του υπολογιστή, ενώ το μέγεθος του καταχωρητή των «διευθύνσεων» εξαρτάται από το πλήθος των περιφερειακών που μπορεί να χειριστεί η μονάδα.

Οι περιφερειακές μονάδες έχουν γενικά μικρή ταχύτητα, πολύ μικρότερη από την ΚΜΕ. Για να γίνει συγχρονισμός της διαφοράς ταχύτητας μεταξύ ΚΜΕ και περιφερειακών μονάδων, υπάρχουν μέσα στη μονάδα εισόδου-εξόδου ειδικά κυκλώματα για κάθε περιφερειακό, τα οποία ελέγχουν εάν έχει τελειώσει μια μεταφορά δεδομένων από τη μονάδα προς το περιφερειακό (ή αντίστροφα).

Επίσης, η μονάδα εισόδου-εξόδου περιέχει διάφορα κυκλώματα για τον έλεγχο της λειτουργίας της και την επικοινωνία της με τις υπόλοιπες μονάδες του υπολογιστή.