Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

10. ΑΘΕΪΑ, Η ΑΛΛΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

Σκοπός αυτής της διδακτικής ενότητας είναι: • Να πληροφορηθείτε τι είναι αθεΐα. • Να γνωρίσετε τα κυριότερα αίτια της. • Να κατανοήσετε τι σημαίνει θεωρητική και πρακτική αθεΐα-απιστία. • Να κατανοήσετε την ανάγκη σεβασμού της επιλογής των συνανθρώπων μας.

Ο Θωμάς όμως, ένας από τους δώδεκα μαθητές που λεγόταν Δίδυμος, δεν ήταν μαζί τους όταν ήρθε ο Ιησούς. Του έλεγαν λοιπόν οι άλλοι μαθητές: "Είδαμε τον Κύριο με τα μάτια μας". Αυτός όμως τους είπε: "Εγώ αν δεν δω στα χέρια του τα σημάδια από τα καρφιά, κι αν δε βάλω το δάχτυλο μου στα σημάδια από τα καρφιά, και δε βάλω το χέρι μου στη λογχισμένη πλευρά του, δε θα πιστέψω". Οχτώ μέρες αργότερα οι μαθητές ήταν πάλι μέσα στο σπίτι, μαζί τους κι ο Θωμάς. Έρχεται λοιπόν ο Ιησούς, ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, στάθηκε στη μέση και είπε: "Ειρήνη σ' εσάς". Έπειτα λέει στο Θωμά: "Φέρε εσύ το δάχτυλο σου εδώ και δες τα χέρια μου, φέρε και το χέρι σου και βάλ' το στην πλευρά μου. Μην αμφιβάλλεις και πίστεψε". Ο Θωμάς τότε του αποκρίθηκε: "Είσαι ο Κύριος μου και ο Θεός μου". Του λέει τότε ο Ιησούς: "Πείστηκες επειδή με είδες με τα μάτια σου, μακάριοι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να μ' έχουν δει!". Ιωαν. 20, 24-29

Από τον ίδιο το Χριστό προέρχεται η πληροφορία που υπάρχει στο Ευαγγέλιο ότι όποιος άνθρωπος θέλει, μπορεί να τον ακολουθήσει. (Ματθ. 16, 24) Η πίστη, επομένως, είναι θέμα προσωπικής ελευθερίας και επιλογής.

Η υπόθεση της αθεΐας είναι παλιά όπως πιστοποιούν χωρία της Παλαιάς Διαθήκης. Η πιο γνωστή μαρτυρία βρίσκεται στον 14ο Ψαλμό, στίχος 1:

"Είπε μες στην καρδιά του ο ασύνετος. Δεν υπάρχει Θεός που να ενεργεί. Φθαρμένα είναι τα έργα τους κι ανόσια, κανείς δεν υπάρχει να πράττει το αγαθό".

Συμπέρασμα: α) η αποδοχή μιας πίστεως είναι θέμα της καρδιάς, αφού ο άφρων το είπε από την καρδιά του και β) η καρδιά του καθενός προσκολλάται σ' ένα πράγμα που το εξιδανικεύει και το θεοποιεί: το χρήμα, τη δύναμη, την επιστήμη, την πολιτική κ.ά.

Εξετάζοντας στο βάθος τη λέξη αθεΐα μπορούμε να την ορίσουμε σαν: • απιστία ή δυσπιστία ως προς την ύπαρξη ενός υπέρτατου όντος, του Θεού • τέλεια άρνηση για την ύπαρξη Θεού με οποιαδήποτε έννοια • απιστία που προέρχεται από το χάσμα λόγων και πράξεων των πιστών.

Κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία απιστία σημαίνει την ενδιάθετη κατάσταση της ψυχής, με την οποία αρνούμαστε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας στο Θεό και να επικοινωνούμε μαζί Του. Είναι η προσκόλληση στους τύπους χωρίς συνειδητοποίηση της χάρης του Θεού.