Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συμπέρασμα

Η αντίσταση των μεταλλικών αγωγών αυξάνεται, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Λεπτομερής πειραματική έρευνα έχει προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η αντίσταση ενός αντιστάτη, όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία του. Η σχέση στην οποία καταλήγουμε είναι: [pic] (3.6) Rθ: η αντίσταση σε θερμοκρασία θ R0: η αντίσταση σε θερμοκρασία 0°C θ: η θερμοκρασία του αντιστάτη όταν η αντίσταση είναι α: συντελεστής που εξαρτάται κυρίως από τη φύση του υλικού του αντιστάτη και ονομάζεται θερμικός συντελεστής αντίστασης του υλικού του αντιστάτη.

Στη σχέση (3.6) τα μεταβλητά μεγέθη είναι η θερμοκρασία θ και η αντίσταση Rθ. Όπως βλέπετε, η σχέση είναι πρωτοβάθμια (με την προϋπόθεση ότι η f μεταβολή της θερμοκρασίας δεν είναι πολύ μεγάλη).

Αυτό σημαίνει ότι το γράφημα θα είναι ευθεία γραμμή. Προσέξτε όμως: αν στη σχέση βάλετε θ=0, προκύπτει Rθ = R0. Αυτό σημαίνει ότι η ευθεία δεν περνάει από το σημείο (0,0), αλλά τέμνει τον άξονα των αντιστάσεων στο σημείο R0.

Ο θερμικός συντελεστής αντίστασης α εξαρτάται από τη φύση του υλικού του αντιστάτη και μπορεί να έχει θετικές τιμές, αρνητικές τιμές ή και τιμή μηδέν (εικόνα 13β).

• α > 0. Η τιμή του α είναι θετική για τους μεταλλικούς αντιστάτες. Στην περίπτωση αυτή, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται και η αντίσταση • α < 0 . Η τιμή του α είναι αρνητική για τους ημιαγωγούς και για τα διαλύματα ηλεκτρολυτών. Στην περίπτωση αυτή, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, ελαττώνεται η αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η αγωγιμότητα, δηλαδή οι ημιαγωγοί και τα διαλύματα ηλεκτρολυτών γίνονται περισσότερο αγώγιμα. • α = 0 Υπάρχουν κάποια κράματα για τα οποία η τιμή του α είναι μηδέν Τέτοια κράματα είναι η κοσταντάνη, η χρωμονικελίνη, η μαγγανίνη κ.ά. Στα κράματα αυτά η αντίσταση παραμένει σταθερή, ανεξάρτητη της θερμοκρασίας.

Η μονάδα του θερμικού συντελεστή αντίστασης στο SI είναι 1grad-1