Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

3.5. Μέτρηση έντασης ρεύματος και διαφοράς δυναμικού

Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει έναν αγωγό μετριέται με ειδικό όργανο, που ονομάζεται αμπερόμετρο. Το αμπερόμετρο διαθέτει δύο ακροδέκτες. Για να μετρήσουμε την ένταση του ρεύματος που διαρρέει έναν αγωγό, κάνουμε το εξής: κόβουμε τον αγωγό σε ένα σημείο και προκύπτουν δύο ελεύθερα άκρα α και β. Στο ένα άκρο α συνδέουμε τον ένα ακροδέκτη Α του οργάνου. Τον άλλο ακροδέκτη Β τον συνδέουμε στο άλλο ελεύθερο άκρο β, όπως φαίνεται στην εικόνα 5.

Στην αριστερή πλευρά εικονίζεται ένα συνηθισμένο εργαστηριακό αμπερόμετρο. Δεξιά φαίνεται ένα συνηθισμένο εργαστηριακό βολτόμετρο

Συνηθισμένο εργαστηριακό πολύμετρο. Μπορεί να μετρήσει τάση, ένταση και αντίσταση.

Εικ. 5

Λέμε ότι το αμπερόμετρο παρεμβάλλεται σε σειρά στον αγωγό του οποίου θέλουμε να μετρήσουμε την ένταση του ρεύματος.

Εικ. 6α Να παρατηρήσετε ότι το αμπερόμετρο και ο αντιστάτης είναι συνδεσμολογημένα σε σειρά προς την πηγή. Το πράσινο καλώδιο κόπηκε σε κάποιο σημείο, και στα δύο ελεύθερα άκρα του συνδέθηκαν οι ακροδέκτες του αμπερόμετρου. Από το αμπερόμετρο, τον αντιστάτη και την πηγή περνάει το ίδιο ρεύμα.

Η διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε δύο σημεία, α και β, ενός κυκλώματος μετριέται με ειδικό όργανο, που ονομάζεται βολτόμετρο. Ενώνουμε τον ακροδέκτη Α του βολτόμετρου με το σημείο α και τον ακροδέκτη Β με το σημείο β. Λέμε ότι το βολτόμετρο συνδέεται παράλληλα με το τμήμα του κυκλώματος, στα άκρα του οποίου θέλουμε να μετρήσουμε τη διαφορά δυναμικού. (εικόνα 6β)

Εικ. 6β Να παρατηρήσετε ότι οι ακροδέκτες του βολτόμετρου συνδέθηκαν απευθείας στα άκρα του αντιστάτη. Αυτό σημαίνει ότι η τάση στα άκρα του βολτόμετρου ισούται με την τάση στα άκρα του αντιστάτη.