Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παρατηρήσεις

1. Δεν πρέπει να γίνει σύγχυση ανάμεσα στις έννοιες "αντιστάτης" και "αντίσταση". Ο αντιστάτης είναι ένα υλικό σώμα, μέσα από το οποίο μπορεί να περνά ηλεκτρικό ρεύμα. Η αντίσταση του αντιστάτη είναι το χαρακτηριστικό μέγεθος του, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

2. Αν σκεφτούμε τις ενεργειακές μετατροπές που συμβαίνουν σε ένα κύκλωμα το οποίο αποτελείται από μια πηγή και από έναν αντιστάτη, θα δούμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει η πηγή στα κινούμενα ηλεκτρόνια μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια. Στη συνέχεια, αυτή η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια στις κρούσεις των ηλεκτρονίων με τα ταλαντούμενα ιόντα. Η θερμική ενέργεια εν μέρει παραμένει στον αντιστάτη και του αυξάνει τη θερμοκρασία και εν μέρει διαφεύγει στο περιβάλλον με μεταφορά και με ακτινοβολία.

Σύμφωνα με την παρατήρηση 2 οι μεταλλικοί αγωγοί (και όχι μόνο) μετατρέπουν την ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος σε θερμική ενέργεια και μόνο, η οποία "χάνεται" στο περιβάλλον. Από την άποψη αυτή οι αγωγοί αυτοί θεωρούνται παθητικά στοιχεία. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε για διάφορους σκοπούς τη θερμική ενέργεια που εκλύεται σε αυτούς τους αγωγούς. Θα δούμε στη συνέχεια ότι αυτή η ενέργεια αξιοποιείται σε πολλές συσκευές.

Από την άλλη πλευρά είδαμε ότι σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια (και θερμική). Λέμε, λοιπόν, ότι ο κινητήρας είναι ένα ενεργητικό στοιχείο.